MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» з приводу тимчасового закриття установ грального бізнесу в Україні та ініціатив щодо винесення таких установ за межі міст

15.05.2009   

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна» підтримує ініціативи, спрямовані на здійснення рішучих заходів з боку держави щодо діяльності установ грального бізнесу в Україні та винесення таких установ за межі міст.

Безконтрольний розвиток грального бізнесу призвів до того, що деякі райони міст України перетворилися на майданчики, де з одного кута можна побачити одночасно декілька казино та інших гральних закладів. Вони відкриваються в спальних районах та житлових будинках, на станціях метро та біля шкіл та навчальних закладів, виростають на місці скверів та дитячих майданчиків, дитячих позашкільних  установ та клубів.

Водночас вони пригортають до себе увагу перш за все підлітків та дітей. Виникнення такого феномену як «ігроманія», проведення всього вільного часу в гральних закладах, витрачання на розваги кишенькових грошей, призводять не тільки до формування залежності від ігор, але й стають передумовою погіршення як фізичного, так і психічного здоров’я дітей та підлітків, штовхають на злочинні вчинки заради грошей, які потрібно мати для відвідування гральних клубів. Подібна комерціоналізація дитячих розваг на фоні знищення системи позашкільного виховання дітей вже сьогодні дає знати про себе фактами зростання злочинності в дитячому середовищі, зменшенням рівня знань у дітей та підлітків, неефективному використанню часу, коли дитина має отримувати знання та навички, необхідні в дорослому житті.

Застереження психологів та громадських організацій щодо небезпеки, яку несе собою неконтрольований та безмежний розвиток грального бізнесу не бралися до уваги представниками місцевої влади, які заради швидкого прибутку перетворили вулиця та міста в філіал Лас-Вегаса.

В багатьох країнах світу, які Україна розглядає як взірець демократії та свободи особистості, гральний бізнес заборонений взагалі. В багатьох – установи грального бізнесу розміщуються лише на окремих територіях або в окремих районах міст, здебільшого за межами міст, концентровано, для того, щоб даючи можливість грати дорослим, не залучати до гри дітей та підлітків.

Саме тому не можна не вітати наміри Української держави щодо винесення установ грального бізнесу за межі міст. При цьому необхідно не тільки виносити їх на окремі території, але й посилити контроль за їх діяльністю, в тому числі в плані надання послуг дітям та молоді.

Так, сьогодні, в багатьох розважальних закладах Києва можна прочитати оголошення про те, що у денний час – з 11 -00 до 18-00 вони мають знижки. Але це той час, в який діти мають знаходитися в школі та в навчальних закладах. Таким чином, гральні установи ще й здійснюють протиправні дії, покладаючи відповідальність за них на плечі дітей.

За свідченням представників органів місцевої влади, на місцях вони практично не мають можливості впливати на їхню діяльність. Якщо підприємець чи компанія подає документи, щоб отримати ліцензію на відкриття грального залу, вони змушені її видати. Ніхто не цікавиться при цьому позицією місцевої влади чи населення. Що ж до території, то нині кожен суб’єкт підприємницької діяльності має можливість на аукціоні отримати землю для своєї діяльності або в оренду, або у власність.

Водночас, зрозуміло, що простої заборони та тимчасового призупинення діяльності установ грального бізнесу недостатньо. Край необхідними є розробка та прийняття закону, який би чітко визначив механізми втілення цієї ідеї. Враховуючи все, ми вважаємо, що Верховна Рада України має підтримати та прийняти закон, який би обмежував діяльність ігорних закладів в Україні.

Ми також звертаємося до представників інших громадських організацій, працівників освіти, соціальної сфери підтримати нашу заяву заради нашого майбутнього та заради врахування найкращого інтересу дитини, як це задекларовано в програмних документах Української держави.

 

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна»
Київ, 14 травня 2009 р.

 Поділитися