MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Я не звик до того, що у храмі 4 труни з бійцями’, — священник Віктор МаринчакВікторія Івлєва: ‘Я б ніколи не стала захищати Росію’Політичного конкурента Лукашенка Віктора Бабарика шпиталізували після побиттяВіктор Файнберг. Відчайдух, який приєднався до СавченкоОтець Віктор Маринчак: «Тільки вільна людина, яка має свободу внутрішню та зовнішню, є по-справжньому образом Божим»"Терорист" Віктор Сукачов голодує вже два тижні. На знак протесту проти порушень КПК.Вікторе Павловичу, терміново мене допитайте! (Відкрите звернення до Генерального прокурора України)Віктору Януковичу, Олександру Януковичу, Олександру КлименкуВідкритий лист до Президента України Віктора ЯнуковичаСвітлій пам’яті Віктораса ПяткусаУкраїнська Вільна Академія Наук (УВАН) у Канаді стурбована політичною ситуацією в Україні під президентством Віктора ЯнуковичаРедактора тижневика «Коментарі» Вікторію Поду викликали до СБУ на допитВідкритий лист Юлії Тимошенко до Віктора Януковича щодо рейдерського захоплення осередків партії «Батьківщина»Відкритий лист до Президента України Віктора ЯнуковичаВідповідь журналіста, письменника та блогера Олега Шинкаренка Президенту України Віктору ЯнуковичуВіктор Янукович скасовує проекти свого попередникаВікторе Федоровичу, не ігноруйте теледебати!Віктор Горобчук: Шляхом проведення референдуму народ має сам змінити системуВікторія Сюмар: «Доступ до інформації – конкретна проблема українських журналістів»Первомайський суд намагається працювати більш прозоро

Україна готується до екстрадиції власного громадянина?

20.05.2009    джерело: www.helsinki.org.ua
О. Левицький, М. Говорухіна

Без паспорта не ходи – За паспортом не приходь! Такими словами держава Україна зустріла свого громадянина, який після багатьох років постійного проживання у Білорусі повернувся на Батьківщину. Правильніше сказати, не зустріла, а закінчила майже річної тривалості перемовини щодо виготовлення паспорту громадянина України.
Справа в тому, що у всіх громадян України, які виїздять за кордон на постійне місце проживання у їх паспорті громадянина України ставиться відмітка про зняття з реєстраційного обліку, сам паспорт вилучається і чомусь знищується (!) в установленому порядку, як зазначено в затвердженому Наказом МВС України «Порядку провадження за заявами про оформлення паспортів громадян України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини».
Так, виїжджаючи у 2002 році на постійне проживання до Білорусі Кардаш Віктор Володимирович мав необережність чесно заявити перед рідною державою про свої наміри і як законослухняний громадянин здав до Управління у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб міста Києва ДДГІРФО МВС України свій внутрішній паспорт. Тому не дивно, що, повернувшись навесні минулого року в Україну і оселившись у друзів в м. Києві, йому нічого не залишалось, як звернутись до того самого столичного територіального підрозділу ДДГІРФО з проханням про повернення (виготовлення) паспорту громадянина України.
Спочатку чиновники начебто не заперечували і, більше того, обіцяли всяке сприяння. Проте на заваді стала відсутність місця для реєстрації, оскільки свого помешкання у Віктора Кардаша немає, а у друзів і знайомих, які дають тимчасовий притулок завжди є зареєстровані на тій самій площі дружини і тещі. Так тривало впродовж майже року: ходив Віктор по кабінетах, вислуховував безкінечні співчуття і поради щодо ефективних шляхів вирішення проблеми через фіктивне одруження і навіть, як йому здалося, в кінці лютого, почав отримувати від рідних бюрократів позитивні сигнали про швидкий кінець своїх поневірянь. І дочекався…
2 квітня прибув Кардаш до Київського ВГІРФО за обіцяними документами. Сердобольна дама в підполковничих погонах привітно запросила його не стовбичити у вічній черзі, а зайти до її кабінету і зачекати. Дещо згодом до цього приміщення завітали кремезні хлопці у шкірянках для співбесіди. Незнайомці виявились співробітниками карного розшуку, які, треба віддати належне, в сердечній і дружелюбній формі відібрали зобов’язання добровільно здатись Білоруським властям. Якщо ж негайно виготовити паспорт громадянина України йому не вдасться, то можливий варіант його примусової депортації (екстрадиції).
І саме головне: в жодному разі він не повинен більше звертатись до Київського ВГІРФО за паспортом. Отакої! Без паспорта не ходи – За паспортом не приходь!
16 квітня представник Української Гельсінської спілки з прав людини спілкувалася з Ігорем Моринцем - начальника управління у справах громадянства і міграції, та реєстрації фізичних осіб ГУ МВС України, який пообіцяв, що питання Кардана буде вирішено протягом 10 днів Проте до сьогодні громадянин України не може отримати паспорт та знаходиться під загрозою екстрадиції.
Під час розмови з представником УГСПЛ Ігор Моринець повідомив, що причиною, чому Ігор Кардаш досі не отримав паспорт, є якась довідка, яку вони чекають с МВС. Проте, яка саме довідка, від кого саме, і що в ній має бути зазначено знаходиться в режимі цілковитої секретності.
Спроби це вияснити наштовхнулися на наступну відповідь посадової особи Юлії Вінославської «Ви ставите неправильні запитання. Ви це розумієте?»
Українська Гельсінська Спілка з прав людини повністю поділяє занепокоєння громадянина України Кардаша Віктора Володимировича, який за всією цією більше ніж річної тривалості вовтузнею чиновників ВГІРФО м. Києва, а надто останніми таємними запитами на адресу Міністерства бачить підготовлювані спільно з Білоруською владою дії, спрямовані на його незаконну екстрадицію.
Українська Гельсінська Спілка з прав людини заявляє, що вона продовжуватиме стежити за подальшим розвитком подій в зв’язку з фактичною відмовою у видачі паспорта громадянина України і застерігає причетних до переслідувань Кардаша В.В. співробітників МВС України від будь-яких подальших спроб погроз і залякування, звертаючи їх увагу, що екстрадиція громадян України третім країнам недопустима з будь-яких приводів чи підстав.
Україна вже висилала до небезпечних країн людей, які мали статус біженців. Невже цього разу готується екстрадиція громадянина України до країни, де його переслідують?

 Поділитися