MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Комітет культури і духовності не зміг ухвалити рішення щодо права Церков засновувати навчальні закладиПохований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в МаріуполіХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоПризначення пенсії у зв’язку із втратою годувальникаСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді ‘Чорна рота’ беркутівців і ‘медіаполіцейські’ в РФДмитро Вовк: Чи можна заборонити УПЦ? Тонкі матерії у Верховній Раді: депутати у першому читанні заборонили пов’язані з Росією релігійні організації‘Катування вчинялися з такою жорстокістю, що призводили до смерті’, — Комісія з розслідування порушень в Україні‘Антисанітарія та неякісні харчові продукти’, — моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії №40 Як підходили до евакуації дітей інші країни?Гутаперчева пам’ять Україна вийшла з Європейського інституту ОмбудсманаСпецтрибунал і конфісковані російські активи ‘Ви там є’: ЄСПЛ підтвердив, що у 2014 році Росія окупувала частину Донеччини та Луганщини й відповідає за скоєні там правопорушенняЄвропарламент проголосував за створення спеціального трибуналу щодо розслідування злочину агресіїПро Харківську правозахисну групуДокументування російських злочинів в Україні: ХПГ розпочала співпрацю з OpenArchiveСам собі адвокат. Умовно-дострокове звільненняПів року повномасштабної війни: Харківська область

Парламентський комітет проти заснування релігійними організаціями навчальних закладів

22.05.2009    джерело: www.scnm.gov.ua
Проект відхиленого закону передбачає надання релігійним організаціям права засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 20 травня народні депутати України розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів». За результатами голосування Комітет вирішив рекомендувати парламенту відхилити зазначений проект.

Проект закону передбачає надання релігійним організаціям права засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти різних форм та рівнів акредитації, зрівнюючи їх у правах з приватними особами та іншими організаціями. Його основною метою є забезпечення права батьків надавати своїм дітям освіту державного стандарту з формою виховання, яка відповідає їх віросповіданню. Це право гарантується багатьма міжнародними договорами, ратифікованими Україною. Однак, на думку ініціаторів законопроекту, відповідний механізм його реалізації досі не передбачений національним законодавством.

Під час засідання доповідач Комітету з цього питання, народний депутат України Катерина Самойлик висловила позицію, що запропоновані зміни порушують Конституцію та закони України. Її підтримали глава Комітету Володимир Полохало та перший заступник глави Комітету Дмитро Табачник, які також виступили за необхідність відхилення цього законопроекту.

З іншого боку, члени Комітету Олеся Оробець та Олександр Доній наголосили на тому, що зазначена ініціатива відповідає міжнародному досвіду розвитку приватної освіти та цілком вписується у існуюче законодавче поле. Вони погодились з думкою авторів законопроекту, що конституційний принцип "відділення школи від церкви" (35 стаття Конституції України) поширюється на державні і комунальні школи та не може секулярно трактуватися виключно в контексті повного розмежування цих суспільних інститутів.

Під час голосування більшість членів Комітет ухвалила рішення рекомендувати парламенту за результатами розгляду законопроекту № 2729 "у першому читанні відхилити як такий, що не відповідає Конституції та законам України".

Авторами ініціативи виступили парламентарі з різних парламентських фракцій Володимир Стретович та Володимир Марущенко (партія Християнсько-Демократичний Союз, Блок «НУНС»), Ольга Боднар («Блок Юлії Тимошенко») та Володимир Малишев (Партія регіонів).

 

 Поділитися