MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФПохований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в МаріуполіВже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Обмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуУкраїна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівПолітика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Росія має надати докази того, що український журналіст живий, — ‘Репортери без кордонів’ шукають Дмитра ХилюкаУряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Чем занимается и кому нужен военный капеллан? Понад 113 тисяч воєнних злочинів від початку повномасштабного вторгнення РФДва роки повномасштабної російсько-української війни: Харківська область11 депортованих до РФ дітей мають повернутися до України (оновлено)‘Майже вся моя сім’я загинула’Чим займається і кому потрібен військовий капелан?Запах мазуту і смерті: у Харкові поховали загиблих на Немишлі‘Я бегу от войны, а она меня догоняет’, — жительница Краматорска ‘Тікаю від війни, а вона мене наздоганяє’, — жителька КраматорськаЦивільні в полоні: в Осколі окупанти забрали інваліда, бо мав водолазний костюм“Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулих

МА: В Україні тортури і безкарність чиновників

28.05.2009    джерело: www.bbc.co.uk
Недосконалість законодавства, байдужість з боку правоохоронних органів і навіть відмова визнавати серйозність становища з боку багатьох офіційних представників заважають, на думку Міжнародної Амністії, ефективно боротися з негативними явищами

Поширення насильства на расовому ґрунті і неадекватна реакція влади на подібні випадки, упереджене ставлення до біженців та шукачів притулку, яких у багатьох випадках насильно депортували за межі країни, застосування тортур та жорстке поводження із затриманими з боку правоохоронних органів, безкарність тих, хто порушує права людини - такі ключові негативні висновки Міжнародної Амністії щодо України.

Найбільше занепокоєння правозахисників викликають прояви расизму, надто щодо іноземців, які мешкають в Україні. Недосконалість законодавства, байдужість з боку правоохоронних органів і навіть відмова визнавати серйозність становища з боку багатьох офіційних представників заважають, на думку Міжнародної Амністії, ефективно боротися з цими негативними явищами.

Недостатнім вважає організація і створення міжвідомчої комісії з проблем боротьби з ксенофобією і расовою нетерпимістю на чолі з віце-прем’єром уряду. Минулого року делегація Міжнародної Амністії тричі відвідувала Україну, щоразу закликаючи уряд посилити боротьбу з расовою дискримінацією, але і досі у цьому питанні бракує поступу.

Організація також зауважує невиконання Україною своїх міжнародних зобов’язань у питанні захисту біженців і шукачів притулку, наводячи приклад примусового вислання минулого року до Шрі-Ланки тамільських шукачів притулку, яким було відмовлено у праві на апеляцію. Жорстке поводження із затриманими і в’язнями також залишається проблемою: як кажуть автори звіту, минулого року лише Харківська правозахисна група зареєструвала майже 200 скарг щодо застосування тортур з боку міліції та персоналу в’язниць.

У звіті вкотре згадується справа вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе - попри засудження минулого року безпосередніх виконавців злочину, організатори і замовники вбивства так і не притягнуті до відповідальності. На думку міжнародної Амністії, гальмування завершення розслідування підштовхує до висновку про залежність слідчих органів від влади і безкарність вищих чиновників.

На міжнародному рівні правозахисна орґанізація зазначила, що світова фінансова криза лише посилює порушення засадничих прав людини в багатьох частинах світу.

У своєму звіті Міжнародна Амністія застерігає, що дедалі більші рівні бідності можуть призвести до нестабільності та масового насильства.

У звіті йдеться, що в той час, як конфлікти в смузі Ґаза та Дарфурі погіршились, пригноблення зросло у багатьох інших країнах через економічні проблеми такі як високі ціни на харчі.

 Поділитися