MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Акція-вистава «Проти катувань!» біля будівлі Генеральної прокуратури України

30.06.2009   
Юлія Бочарова-Туз
Учасниками її стали молоді правозахисники та рідні і близькі тих, хто став жертвою катування

26 червня - Міжнародний день у підтримку жертв катувань. Цього дня в багатьох країнах проводиться безліч різноманітних заходів, метою яких є привернути увагу громадськості до проблеми катувань та інших жорстоких видів поводження і покарання. Не залишилася осторонь, та організувала першу акцію-виставу ініціативна група «Розуміємо права людини». До участі долучилася і Кіровоградська громадська організація «Територія успіху».

Організація заходу була ретельно підготовлена та мала свою програму. Учасниками її стали молоді правозахисники, та рідні і близькі тих, хто став жертвою катування .

Можна припустити, що працівники генеральної прокуратури України не одразу зрозуміли, що відбувається. Під вікнами великої будівлі прокуратури зібрався натовп із плакатами, що тримали люди, які мали ознаки насилля та побиття. А саме: синці, кров’яні потіки та забинтовані частини тіла. Плакати, що вони тримали, мали такий зміст: «Кожен може стати наступною жертвою», «Ми проти катування та нелюдського поводження».

Далі більше. Перед вхідними дверима генпрокуратури, було розіграно виставу, що відображала діалог жертв катувань із працівниками генпрокуратури, які вимагали справедливого суду.

Звісно, актори грали свої ролі, сліди побиття було нанесено гримом, та що робити з матерями, чиї біль та горе розділяли усі учасники акції.  Без сліз не можливо було дивитися в очі рідним тих, кого безпосередньо торкнулася проблема нелюдського поводження. Деякі учасники приїхали із різних областей України, щоб розповісти про своє лихо. Самим головним, чого вони прагнули-це бути почутими, та змінити долю своїх дітей та близьких.

Акція мала приємне закінчення: представник  генеральної прокуратури погодився прийняти та поспілкуватися з усіма учасниками акції, чия справа на  розгляді багато років або на думку постраждалих не мала справедливого вирішення.

«Звісно, однією акцією ми не змінимо ситуацію та не вирішимо проблему, але метою даного заходу, є привернути увагу громадськості до частих випадків  протиправних дій правоохоронних органів  та згуртуватися у вирішенні проблеми, адже завтра, ця проблема може торкнутися кожного з нас» - розповіла організатор акції Марина Говорухіна .

Тож, акція дала змогу вкотре переконатися, що випадки жорстокого поводження з боку правоохоронних органів непоодинокі. Треба МАТИ сміливість, та НЕ МАТИ сили терпіти більше той біль і страждання –аби прийти та заявити про свою проблему.

«Ми більше вас не боїмося!,- заявила одна з матерів катованого хлопця в адресу працівників генпрокуратури,- тепер час боятися вам!».

 

Тож, ми висловлюємо вдячність організаторам, що об’єднали усіх небайдужих та дали змогу бути почутими!

Даний захід став можливим за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини.

 Поділитися