MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ризики офіційних сайтів місцевого самоврядування

02.07.2009   
Лілія Бондаренко, Олексій Кубар
Користуючись інформацією на офіційному сайті міської влади, більшість відвідувачів навіть і не замислюється, а чи не є він «липовим» і чим підтверджується його офіційність…

Одне із питань, яке заслуговує на увагу при дослідженні сайтів органів місцевого самоврядування – це питання того, чи є веб-сайт органу місцевого самоврядування і справді офіційним. На більшості з них зазначається «офіційний» статус. Наприклад:

«Лукьянченко Донецк – официальный сайт городского головы и городского совета Донецка»
«Днепропетровский городской совет»
«Львівська міська рада. Львів. Офіційний портал»
«Офіційний сервер Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету»
«Офіційний портал Київської міської влади»
«WWW.Odessa.UA - Офіційний сайт міста Одеса - Головна»

Однак сама назва сайту не є підтвердженням його офіційності. Тому що ніщо не заважає будь-кому зареєструвати веб-сайт і назвати його «офіційним». Слово «офіційний» та деякі інші слова що можуть увести в оману не заборонені для вжитку чинним законодавством, на відміну від інших слів.

Наприклад – «банк», щодо якого є застереження в нормі ст. 15 Закону України «Про банки і банківську діяльність»: «Банк має повне і скорочене офіційні найменування українською та іноземними мовами. Найменування банку має містити слово "банк", а також вказівку на організаційно-правову форму банку.

www.scourt.gov.ua) та тестовий (www.scourt.intprof.com). Що заважає використати юридичну необізнаність і брак часу у журналістів шляхом створення схожого веб-сайту певного органу місцевого самоврядування із закладеною на ньому «інформаційною міною»? Майже нічого. Також більшість сайтів явно не розраховані на хакерські атаки. Але ж дружні нам країни, а саме Естонія та Грузія були жертвами російських хакерів. Чи можна ігнорувати можливість, що за декілька днів до голосування на сайтах обласних рад і міських рад західної України не буде розміщена інформація про заборону російської мови, визнання ветеранів УПА та заборону святкування 9 травня? І чи зможе Україна потім протистояти російським телеканалам та іншим інформаційним ресурсам, які будуть розповсюджувати таку інформацію? Газова криза-2009 показала – що ні.

Найближчим часом Агенція стійкого розвитку Луганського регіону закінчить дослідження  веб-сайтів органів місцевого самоврядування та підготує за його результатами пропозиції до РНБОУ та СБУ щодо врахування можливих загроз інформаційній безпеці України і законодавчого врегулювання статусу веб-сайтів.

 Поділитися