MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Обмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі ‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняКомитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФСудилища тривають: у ‘ДНР’ 33 українських воїнів відправили за ґрати на строки до 29 роківМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоУбивство та грабежі: трьох російських військових судитимуть у ХарковіСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді День бабака замість години суду. Дайджест російських протестівМобілізація засуджених: плюси і мінусиСудитимуть 6 російських військових, які розстріляли родину на Житомирській трасіЗа ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка Дзеркало українського правосуддяСвятвечір у Херсоні, суди над українськими полоненими, хімічна зброя — підсумки тижняСуди над українськими військовополоненими — спроба Росії приховати власні злочини в Маріуполі‘Злочин вчинив не я, а російські військові’ — в Росії ветерана АТО засудили за ‘тероризм’

Кривосуддя: Безпрецедентна постанова Одеського апеляційного суду

20.07.2009    джерело: www.maidan.org.ua
"Ця справа отримала широкий резонанс в середовищі правозахисників, оскільки конституційне право громадян на свободу мирних зібрань було брутально і цинічно спаплюжено"

16 липня Апеляційний суд Одеської області відхилив апеляцію громадянина Шмушковича Михайла Володимировича. Сумнозвісний Приморський суд м. Одеси визнав його винним у порушенні порядку організації мирних зборів, посилаючись на Указ Президії Верховної ради СРСР від 28.07.1988 р., який, окрім дозвільного порядку, встановлює 10-денний термін подання заяви про організацію зборів.
19 травня біля Одеського міськвиконкому відбувся пікет громадян, які два роки тому вклали кошти у будівництво житла, започатковане Управлінням капітального будівництва Одеського міськвиконкому. На сьогоднішній день будинок стоїть незавершеним, оскільки УКБ свої зобов’язання по фінансуванню не виконує. Обурені приватні інвестори, що завдяки чиновникам залишилися і без грошей, і без житла, вийшли на акцію протесту, за яку взяв на себе відповідальність М.Шмушкович, один з опозиційних депутатів Одеської міської ради.
Повідомлення про пікет ошуканих УКБ інвесторів М.Шмушкович подав завчасно - за три дні до зазначеної дати. Після чого отримав вже стандартне для Одеси попередження від Управління внутрішньої політики міськвиконкому за підписом начальника управління Наталі Чайчук про те, що, розглянувши повідомлення (!), управління вбачає в його діях ознаки правопорушення згідно тому самому радянському Указу 1988 року (чи має право відділ мерії тлумачити законодавство – це вже окреме питання).
19 травня відбувалося засідання міськвиконкому, і під мерією відбувалися й інші акції, в тому числі й відверто екстремістська провокація за участю організації «Свободная Одесса», однак до жодного іншого громадянина у Наталі Чайчук претензій не виникло.
4 квітня, в суботу, квартиру М.Шмушковича відвідали міліціонери і склали протокол про правопорушення (недотримання порядку організації мирних зібрань) передбаченого ст. 185-1 КУпАП. На підставі цього протоколу Приморський суд м.Одеси відкрив справу, і 15 травня 2009 р. громадянин Шмушкович був визнаний винним і притягнутий до адміністративної відповідальності по зазначеній статті. Справу розглядала суддя Свячена Ю.Б., відома своєю лояльністю до чинної міської влади. При цьому було грубо порушено декілька процесуальних норм, зокрема принципи відкритості і гласності судового процесу.
М.Шмушкович звернувся за юридичною підтримкою до Української Гельсінської спілки з прав людини, і в апеляційному розгляді, який відбувався 13 і 16 липня, його представником був відомий правозахисник, член Президії Спілки, голова ГО «Інститут «Республіка» Володимир Чемерис. Володимир давно спеціалізується саме на захисті права громадян на мирні збори і має велику базу прецедентів, коли застосувати старе законодавство для тиску на «незгодних» не вдавалося. Але, попри обґрунтовані посилання сторони апелянта на норми Конституції України і рішення Конституційного суду, суддя О.Б. Джулай постановив залишити апеляційну скаргу без задоволення і без права оскарження, а рішення Приморського суду – в дії.
Коментуючи постанову апеляційного суду, Володимир Чемерис зазначив: «Ця справа отримала широкий резонанс в середовищі правозахисників, оскільки конституційне право громадян на свободу мирних зібрань було брутально і цинічно спаплюжено. Практично в усіх містах України, де раніше були спроби вжити подібних заходів, ні міська влада, ні суди вже до такого не вдаються. Тільки унікальний Приморський суд міста Одеси, який вочевидь працює під керівництвом одеського мера, продовжує застосовувати Указ Президії Верховної ради СРСР від 1988 року, в той час як Конституційним судом України визнано, що цей Указ втратив силу і протирічить Конституції.
Гельсінською спілкою цю справу віднесено до категорії стратегічних, і ми зробимо все можливе для відстоювання конституційних прав одеситів, включно винесення справи на розгляд Європейського суду з прав людини».
ДОВІДКА. До категорії стратегічних Гельсінська спілка відносить справи про захист прав і свобод громадян, коли порушення носять масовий або особливо брутальний характер, і можуть мати наслідком зміни адміністративної чи то судової практики на національному рівні.

 

 Поділитися