MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Затримано обвинувачуваного у вбивстві Гонгадзе генерала Пукача

22.07.2009   
"Спільними зусиллями ГПУ і СБУ учора був затриманий Олексій Пукач, який довгий час знаходився у розшуку. На даний час з ним працюють слідчі Генпрокуратури",

Генпрокуратура та СБУ затримали колишнього начальника головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС України, генерал-лейтенанта Олексія Пукача.

Про це "Українській правді" повідомив начальник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

"Спільними зусиллями ГПУ і СБУ учора був затриманий Олексій Пукач, який довгий час знаходився у розшуку. На даний час з ним працюють слідчі Генпрокуратури", - повідомив Бойченко.

Він також додав, що Пукач дійсно був затриманий в Житомирській області, а зараз знаходиться у Києві.

Як відомо, восени 2003 року Пукач був затриманий за підозрою в знищенні документів, що свідчать про стеження за журналістом Георгієм Гонгадзе, а після звільнення зник. На початку 2005 року йому звинуватили в убивстві журналіста.

За офіційною версією, саме Пукач став головним виконавцем убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

За даними слідства, він організував стеження за журналістом і керував групою офіцерів міліції (Валерієм Костенком, Миколою Протасовим і Олександром Поповичем), які викрали Гонгадзе 16 вересня 2000 року і вивезли його в поле поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області.

За версією слідства, Пукач власноручно задушив журналіста і змусив співучасників мовчати про цей випадок, а потім, можливо, перепоховав тіло в лісовому масиві Улашевського лісництва Таращанского району.

Висловлювалися припущення, що Пукач не міг діяти самостійно, без відому свого попередника на посаді начальника головного управління кримінального розшуку, а в той час керівника апарата МВС України Едуарда Фере, який з липня 2003 року знаходився в комі, а нещодавно помер.

У серпні 2003 року Пукач одержав у Києві нову трикімнатну квартиру в елітному будинку. У жовтні 2003 року він був затриманий Генеральною прокуратурою й обвинувачувався у знищенні документів, що свідчать про стеження за Гонгадзе в травні-липні 2000 року.

Після того, як у листопаду 2003 року Пукач був звільнений з-під варти Апеляційним судом міста Києва під підписку про невиїзд, офіцер зник.

За матеріалами «Української правди»  

 Поділитися