MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Створено Коаліцію громадських організацій за чесні та прозорі вибори

30.07.2009    джерело: dif.org.ua
До Коаліції увійшли фонд «Демократичні ініціативи», «Лабораторія законодавчих ініціатив», Академія української преси, Комітет виборців України та комітет «Рівність можливостей».

17 липня 2009 року, за півроку до проведення виборів Президента України, представники громадських організацій об’єдналися в Коаліцію за чесні та прозорі вибори.
В оприлюдненні Декларації про створення коаліції взяли участь Ілько Кучерів (директор Фонду “Демократичні ініціативи”), Ігор Когут (Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив), Валерій Іванов (Президент Академії української преси), Олександр Черненко (Голова Комітету виборців України), Олександр Чекмишев (голова Комітету „Рівність можливостей”).

Представники громадських організацій ухвалили Декларацію, в якій вказують на важливості вибору громадян України у січні 2010 року, адже від результатів виборів залежатиме майбутнє держави – піде вона шляхом демократичного розвитку чи опиниться в стані „керованої демократії”, де на нас чекає стагнація та обмеження прав і свобод громадян.
Учасники Коаліції констатують, що майбутня кампанія страждатиме на популізм, використання маніпулятивних технологій, в яких широко використовуватимуться засоби масової інформації, фіктивні соціологічні дані, брудні методи агітації, боротьба персоналій, а не програм та прямий підкуп виборців.
Коаліцію створено, щоб президентська кампанія була чесною та відкритою, аби громадяни усвідомлювали важливість свого вибору та відповідальності за майбутнє своє й наступних поколінь.

Серед основних напрямків коаліції: просвіта виборців щодо виборчого законодавства та їхніх виборчих прав, аналіз виборчих програм кандидатів, моніторинг та об’єктивне висвітлення громадської думки, створення рівних можливостей та незаангажоване висвітлення виборів в пресі, залучення громадян до активної участі у виборах, проведення спостереження за перебігом кампанії та результатами виборів, викриття шахрайських методів ведення кампанії, проведення екзит-полів.

Коаліція дотримуватиметься принципу позапартійності, уникатиме будь-якої упередженості та агітації на користь того чи іншого кандидата у Президенти.

Коаліція продовжуватиме традиції громадського контролю за виборами, започатковані у 1994 та 1998 роках Об’єднаним прес-центром, у 1999 році – Коаліцією „Свобода вибору”, Всеукраїнським моніторинговим комітетом на виборах 2002 року, Коаліцією „Новий вибір” у 2004 році та Коаліцією „Усвідомлений вибір” у 2006 році.
Коаліція є відкритою й закликає до об’єднання та координації дій громадські організації України й усіх небайдужих громадян.

Контактна інформація:

Фонд «Демократичні ініціативи»: тел/факс: 581 33 17, email: [email protected]
Комітет виборців України: тел/факс: 419-0061, еmail: [email protected].

 Поділитися