MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Розміщених в Реєстрі рішень набагато менше, ніж реально прийнятих

13.08.2009   
12 серпня в Харківському прес-клубі відбулася презентація на тему «Як суди Харківщини наповнюють Єдиний державний реєстр судових рішень?»

12 серпня в Харківському прес-клубі відбулася презентація на тему «Як суди Харківщини наповнюють Єдиний державний реєстр судових рішень?».

Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР), який було створено у 2006 році, передбачає розміщення електронних копій всіх рішень судів у вільному доступі на спеціальному інтернет-порталі, що сприятиме відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприянню однаковому застосуванню законодавства. Презентація відбулася у рамках проекту «Від доступних судових рішень до верховенства права» Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Рішення судів різних рівнів та різних інстанцій не оприлюднюються на сайті ЄДРСР попри вимоги національного законодавства і сьогодні до нього потрапляє менше п’ятої частини судових рішень. На подолання цієї проблеми і спрямований цей проект. Дані про стан наповнення Реєстру були отримані під час проведених чотирьох досліджень — у травні, червні, липні й серпні.

Про загальний стан справ по розміщенню судових рішень розповіла Юлія Ращупкіна, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Виявляється, що станом на серпень загальна кількість розміщених у Реєстрі усіма судами Харківської області складає 164 632. Надана ж статистика реально розглянутих судами справ дозволяє стверджувати, що розміщених в Реєстрі рішень на кілька порядків менше, ніж реально прийнятих. Наприклад, Червонозаводський районний суд за період 2006–2008 рр. прийняв 50 618, а розмістив 6 154 рішення, Куп’янський районний міський суд за період 2006–2009 рр. прийняв 48 412, а розмістив 6 482, тобто майже у 8 разів менше. Проте, як зазначила Юлія Ращупкіна, по Харківщині помітні більш позитивні тенденції в порівнянні із судами інших областей. Наприклад, в Луганській і Донецькій областях є суди, що за три роки оприлюднили одне рішення, є і такі, що не оприлюднили жодного.

Більш детально про те, як Реєстр можна використовувати, для чого він взагалі був створений розповів експерт з юридичних питань СЦГІ Богдан Бондаренко. В першу чергу він звернув увагу журналістів на те, що Закон України «Про доступ до судових рішень» є одним з небагатьох законів, пролобійованих громадськими організаціями. 2005 року нова влада, запроваджуючи реформи з боротьби з корупцією, вирішила підвищити прозорість судової системи, і одним з обраних напрямків цієї діяльності стало забезпечення доступу до судових рішень. Головним розробником проекту був Центр політико-правових реформ, київська громадська організація. Що стосується міжнародної практики з доступу до судових рішень, то вона не є однорідною. Наприклад, у Сполучених Штатах будь-яка людина може прийти до суду й ознайомитися з будь-якими матеріалами справи — там немає жодної таємниці. А, скажімо, у Франції не всі рішення судів публікуються, встановлена навіть кримінальна відповідальність за несанкціоноване ознайомлення з певними судовими рішеннями. Україна ж обрала «золоту середину» — при загальному доступі персональні дані замінюються, наприклад, на «особа 1», а адреса проживання, наприклад, на «інформація 1».

Навіщо потрібен цей Реєстр? Згідно статистики ним користується близько 16 тис. чоловік на добу. В основному це юристи, що вивчають судову практику. Це дуже зручно: якщо з тим чи іншим напрямком судової практики юрист не стикався, а треба, наприклад, скласти позовну заяву, він може ознайомитися з ситуацією на сайті Реєстру. Якщо до юриста звертаються з масовими справами, наприклад, щодо заборгованості пенсійного фонду і недоплати за статус «дітей війни», він на базі вже існуючих судових рішень, що розміщені на сайті, складає текст позову, що зменшує витрати часу і, відповідно, може змінити вартість його послуг, зробити їх більш доступними.

Далі, користування Реєстром повинне знизити кількість помилок у юристів, підвищити їхню грамотність. Заходячи в базу даних і вивчаючи конкретну практику, вони можуть зробити висновок, чи реально добитися успіху в рішенні поставленої проблеми.

На який спосіб Реєстр може бути корисний простим громадянам? Вивчаючи на сайті судову практику, люди, що не мають спеціальної освіти, наприклад, держслужбовці, гуманітарії зможуть самостійно складати документи, тобто підвиситься правова грамотність населення. Часто обговорюється проблема сумлінності юристів. Наприклад, як перевірити, чи легко легалізувати незаконну будівлю чи отримати земельну ділянку в обхід складних процедур? Дійсно, чи існують такі судові рішення, що пройшли апеляційні інстанції, касаційні інстанції й набули чинності? Реєстр дає можливість самостійно відслідкувати по судовій практиці чи реальні обіцянки юриста рішити таку справу.

Реєстр може бути реальним інструментом у боротьбі з корупцією. Яким чином? Якщо всі судові рішення розміщуватимуться в Реєстрі, юрист підприємства, яке може постраждати від рейдерства, провадячи щоденний пошук в базі Реєстру, наприклад, за назвою підприємства, може побачити, що з’являються, і які саме, судові рішення, що стосуються цього підприємства. На основі цього він зможе зробити висновок, що рейдери планують атаку. Адже як це зазвичай робиться? Який-небудь районний суд в одній області виносить судове рішення, обов’язкове для виконання в іншій, наприклад, провести певні дії щодо втручання в права акціонерів чи в майнові права. Це специфіка законодавства і важливо вчасно виявляти такі рішення, щоб їх оскаржувати. Тобто, Реєстр дає можливість бути проінформованим, а бути проінформованим, значить бути озброєним.

Ще для України характерною є неоднорідна судова практика, коли по схожих справах приймаються протилежні рішення. Реєстр дає можливість їх виявляти й провадити роботу з усунення даної проблеми, що полегшить роботу, зокрема, Верховного Суду.

Підготував Володимир Бацунов

 Поділитися