MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Харкові вшанували пам’ять розстріляних польських офіцерів

04.09.2009   
На Меморіалі в Харкові поховані біля чотирьох тисяч офіцерів, розстріляних в підвалі Харківського управління НКВД за неповних сорок днів.

3 вересня в Харкові вшанували пам’ять поляків, розстріляних в 1940 році у Харкові.

Панахида з приводу 70-ї річниці начала Другої світової війни пройшла на українсько-польському меморіалі Харкова.

Польська Республіка стала першою, хто потрапив під атаку німецьких військ. 1 вересня 1939 долі збройні сили Німеччини перетнули кордон Польщі одразу з трьох напрямків. А 17 вересня до тоді ще незалежної Польщі ввійшли радянські війська. За роки Другої світової загинули понад 6 мільйонів поляків.

На Меморіалі в Харкові поховані біля чотирьох тисяч офіцерів, розстріляних в підвалі Харківського управління НКВД за неповних сорок днів.

В заході взяли участь учасники ІХ Міжнародного Катинського моторейду, який проводиться за сприяння Генерального консульства Республіки Польща у місті Харкові. Моторейд присвячений 70-й річниці початку Другої світової війни і має за мету вшанування пам’яті жертв Другої світової війни. У ньому беруть участь близько 100 мотоциклістів. Учасники моторейду, які стартували 1 серпня у столиці Польщі місті Варшаві, відвідують Україну, Росію, Білорусь, Естонію та Литву, де пройдуть урочисті церемонії покладання квітів та богослужіння на меморіалах і цвинтарях, де поховані польські офіцери та інші громадяни Польщі. Завершиться моторейд 4 жовтня знову у Варшаві.

Під час в урочистій церемонії виступив Генеральний консул Республіки Польщі в Харкові пан Гжегож Серочинский, який підкреслив, що Меморіал у Харкові - святе місце для всієї Польщі. «Це дуже важливе місце для всіх поляків. Можна сказати, що це святе місце. Тут поховані люди, які були елітою польського народу. Для всіх поляків важливо приїжджати сюди й поминати цих всіх людей», - сказав консул.

До обелісків з іменами розстріляних польських офіцерів та Меморіалу жертвам тоталітаризму - харків’янам, розстріляним в 1937-1938 роках, присутні на церемонії поклали біло-червоні квіти із жовто-синьоми стрічками, що символізують прапори Польської та Української держав. Після покладання квітів присутні з смолоскипами в руках вишикувалися живим коридором,, поєднуючи українську та польську частини Меморіалу. Панахиду за загиблими на українській частині цвинтаря відслужили православні священики. Біля польського обеліску пройшла Свята Меса.

Наш коресп.

 

 

 Поділитися