MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Епідемія СНІДу в Україні найзагрозливіша в Європі - ООНЕпідемія СНІДу в Україні є найбільш тяжкою серед країн Європи та Центральної АзіїДніпропетровщина просить допомогу в боротьбі з ВІЛ/СНІДомГлобальний фонд з боротьби з ВІЛ/СНІД може не дати Україні 150 млн. дол.Указ Президента про боротьбу із СНІДом і туберкульозом не виконуєтьсяКримінальне переслідування наркоманів заважає боротися зі СНІДомСвітові експерти: Україну захоплює страшна хворобаЗвільнення від відбування покарання за станом здоров’яВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Як звільняти цивільних заручників? Анонс круглого столуПриречені на муки: проблеми звільнення з місць позбавлення волі через тяжкі захворюванняУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняЦивільні в полоні: в Осколі окупанти забрали інваліда, бо мав водолазний костюм‘Могили вбитих цивільних у кожному дворі’, — Юрій Ляпкало, МаріупольХімічна зброя, цивільні у російському полоні, третина України забруднена мінами — підсумки тижняНебезпека з повітря: Росія завдала ударів по цивільній інфраструктурі українських містОзброїмо Україну! Відкритий лист правозахисників до урядів та громадянського суспільства вільних і демократичних країнВ ООН зафіксували понад 10 000 випадків загибелі цивільних в Україні від 24.02.2022Військові та цивільні українці на лаві підсудних у Ростові-на-ДонуЗамінована Харківщина: за тиждень постраждало семеро цивільних

ВІЛ – СНІД в Україні: ситуація стабілізується?

15.09.2009    джерело: www.radiosvoboda.org
Міжнародний альянс по боротьбі з ВІЛ – СНІД-ом та Програма ООН UNAIDS стверджують, що темпи поширення ВІЛ – СНІД серед «груп ризику» – ін’єкційних наркоманів та жінок секс-бізнесу – помітно уповільнились

В Україні з’явились ознаки того, що ситуація з поширенням ВІЛ-у в групах ризику стабілізувалась, повідомляють міжнародні експерти: вони пояснюють це здійсненням програми, спрямованих на профілактику ВІЛ-у, та впровадженням у середовищі ВІЛ-позитивних українців підтримувальної терапії. Але, окрім позитивних новин, фахівці виокремлюють і головні проблеми, що стоять перед Україною на шляху подолання епідемії ВІЛ – СНІД-у.

Міжнародний альянс по боротьбі з ВІЛ – СНІД-ом та Програма ООН UNAIDS стверджують, що темпи поширення ВІЛ – СНІД серед «груп ризику» – ін’єкційних наркоманів та жінок секс-бізнесу – помітно уповільнились. До позитивних факторів належить і те, що збільшилась кількість ВІЛ-позитивних українців, які використовують відновлювальну терапію, а отже, мають змогу вести повноцінне суспільне життя.
Водночас, аналіз статистичних даних свідчить: наявні позитивні зрушення ще не означають, що епідемія СНІД-у в Україні буде зупинена у найближчі роки. Оскільки держава навряд чи знайде необхідну кількість коштів і для профілактики, і для подолання СНІД-у.
«Державне фінансування не виділяється у тих межах, в яких це заплановано відповідним законом. Разом з тим, позитивним є те, що міжнародне фінансування зростає. Зі свого боку, ми уже підписали новий 3-річний договір з Глобальним фондом з боротьби зі СНІД-ом: головним чином, фінансування спрямовується на профілактику», – сказав Радіо Свобода керівник проектів Міжнародного Альянсу по Україні Андрій Клепиков:
Донори вимагають участі держави
У свою чергу, донори вимагають прозорості при використанні наданих коштів, а також співпраці між владою та громадськими організаціями. На думку голови Всеукраїнської мережі ВІЛ-позитивних Володимира Жовтяка, ці умови не виконуються: «Донори хочуть, щоб кошти використовувались  раціональніше. Тобто, щоб за одну гривню робилося значно більше, ніж раніше. Донор вимагає участі держави».
Але,  додає Володимир, за умов нестачі бюджетних коштів, це нереально. Тож, спостерігаючи певні позитивні тенденції у сфері боротьби з поширенням СНІД-у в Україні, міжнародні експерти та українські фахівці водночас шукають шляхи розв’язання існуючих проблем. А тим часом, в Україну на запрошення приватного благодійного фонду «Анти СНІД» приїздить – уже вдруге – поп-зірка Елтон Джон: він має намір налагодити співпрацю з «Анти СНІД-ом» та іншими приватними інституціями, які борються з поширенням ВІЛ - інфекції.

Богдана Костюк

 Поділитися