MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

КСУ відправив у кошик Закон про імпічмент Президента

15.09.2009    джерело: news.liga.net
Конституційний Суд визнав неконституційним Закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні слідчі комісії Верховної Ради України", який прописує процедуру імпічменту Президента

Конституційний Суд України визнав неконституційним Закон України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні слідчі комісії Верховної Ради України", який прописує процедуру імпічменту Президента України. Це рішення (від 10 вересня) обґрунтоване тим, що документ обнародуваний без підпису Президента Віктора Ющенка і з датою первинного прийняття, а не повторного розгляду. Про це повідомив Голова КСУ Андрій Стрижак.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, під час розгляду цієї справи КСУ спирався на свої рішення від 7 липня 2009 року і 14 липня 2009 року, згідно з якими у разі повторного прийняття Закону оприлюднюється саме повторно ухвалений Закон, з датою його повторного прийняття. КСУ дійшов висновку, що повторно розглянутий закон має містити дату саме його повторного прийняття і підпис Голови Верховної Ради, який свідчить про те, що зміст Закону відповідає прийнятому парламентом рішенню.

Однак оскаржений за поданням Президента України В.Ющенка Закон про імпічмент був офіційно опублікований з датою його першого прийняття - 15 січня 2009 року, а не повторного розгляду - 3 березня 2009 року.

Згідно із рішенням суду, це порушує процедуру набуття чинності Законом, що, відповідно до частини 1 статті 152 Конституції України, є підставою для того, щоб визнати його неконституційним. Закон про імпічмент втрачає силу з дня прийняття КСУ такого рішення.

Таким чином, КСУ не став перевіряти на відповідність Конституції Закон по суті.

Нагадаємо, Закон про імпічмент Президента N890-VI визначає правовий статус спеціальних парламентських структур - тимчасових слідчих комісій, спеціальної тимчасової слідчої комісії і тимчасових спеціальних комісій, а також їх повноваження і організаційні основи діяльності. Ці комісії здатні провести процедуру зняття Президента з поста (імпічменту).

Закон прийняла Верховна Рада 15 січня 2009 року і ветував Президент. У березні депутати подолали вето Президента, однак в офіційній пресі документ було опубліковано за підписом спікера Володимира Литвина під первинною датою прийняття (15 січня).

 Поділитися