MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Рада Європи: Україна зневажає рішення судівВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Декларація етичних засад Харківської правозахисної групиКомитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Єдиний електронний реєстр військовозобовʼязаних і спрощене отримання УБДЗвіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Как европейская сеть помогает украинским заключенным? Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Громадська приймальня ХПГ у Києві: підсумки року‘Наша головна мета — переконати Офіс прокурора МКС, що насильницька передача дітей до Росії — це геноцид’Евгений Захаров отдаст Премию Гавела на зубные протезы пострадавшим от пыток россиянУзагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війниВизнання людини померлою: для зниклих безвісти на війні строк можуть скоротитиЗвіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської виправної колонії №45Звіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораРФ скоїла понад пів тисячі злочинів проти українських журналістів і медіа від 24.02.2022 Звіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Звіт за результатами моніторингового візиту до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31

Інквізиційний процес, який існував за радянських часів, не змінився

30.09.2009    джерело: human-rights.unian.net
Одними із найбільших порушників прав людини в Україні є правоохоронні органи. З цією проблемою пов’язані питання катування, жорстокого поводження, незаконні, свавільні затримання людей
.

Одними із найбільших порушників прав людини в Україні є правоохоронні органи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський під час круглого столу на тему «Права людини та правозахисний рух в Україні: існуючі проблеми та завдання».

За його словами, з цією проблемою пов’язані питання катування, жорстокого поводження, незаконні, свавільні затримання людей, кримінальні процеси по яких "побудовані на інквізиційній системі". «Фактично, той інквізиційний процес, який існував за радянських часів, не змінився», - сказав правозахисник.

Через те, на його думку, нагальною є реформа кримінальної юстиції. «Частково вона вже розроблена: є проект нового Кримінально-процесуального кодексу, який понад рік чекає, щоб його нарешті внесли в парламент для розгляду; є концепція реформування кримінальної юстиції, затверджена указом Президента України», - зазначив В. Яворський.

Ще однією проблемою у дотриманні прав людини в Україні є діяльність судів та забезпечення права на справедливий суд. «Чи не найбільшою тут є проблема дотримання незалежності кожного окремого суду, судді, дотримання розумних строків розгляду справ і – найголовніше – виконання рішень судів. Коли уряд засвідчує, що 70% рішень українських судів не виконується, - це не те що не задовільно, це фактично крик», - сказав В. Яворський. До того ж, за його словами, 80% рішень Європейського суду проти України стосується саме невиконання рішень національних судів. На думку правозахисника, такі цифри свідчать про те, що право на справедливий суд в Україні фактично є фікцією.

Як повідомив В. Яворський, у Верховній Раді вже три роки розглядаються законопроекти щодо судової реформи. «На жаль, чинна влада на сьогоднішній день блокує ці законопроекти, хоча вони могли б наблизити України до кращого захисту прав людини», - зазначив експерт.

Окремо В. Яворський зупинився на діяльності правозахисних організацій, які діють відповідно до Закону «Про об’єднання громадян», що визнаний Європейським судом з прав людини як такий, що порушує свободу асоціацій. «Правозахисних організацій, за законом, взагалі немає. Є так звані організації для захисту своїх членів. Якщо дослівно цитувати українське законодавство, виходить, що ми не можемо захищати суспільні інтереси», - зауважив правозахисник. Зокрема, за його словами, правозахисні організації не мають права виступати від імені інших осіб чи займатися видавничою діяльністю.

Також, на думку В. Яворський, правозахисні інституції в Україні працюють не так ефективно, як вони б мали працювати. Так, за його словами, прокуратура не забезпечує ефективного розслідування жорстокого поводження з боку правоохоронних органів, а також не працює парламентський контроль за дотриманням прав людини. Зокрема, як повідомив В.Яворський, не видаються щорічні доповіді про дотримання прав людини, а Уповноважений ВР з прав людини не виконує тих функцій, які покладаються на Омбудсмана у демократичних країнах. «На сьогоднішній день парламент не виступає на захист прав людини, він не має інституційних механізмів для цього», - резюмував правозахисник.

Крім того, на думку В. Яворський, в Україні є істотні проблеми із дотриманням свободи мирних зібрань, права на приватне життя та соціально-економічних прав. Зокрема, за його словами, уряд щорічно обмежує соціально-економічні права Законом «Про державний бюджет», а потім таке обмеження скасовується Конституційним судом. «Це повинно колись все-таки зупинитися. Треба, щоб уряд навчився дотримуватися прав громадян», - сказав В. Яворський.

 Поділитися