MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Київрада скасувала рішення про будівництво готелю Бабин Яр

08.10.2009    джерело: www.newsru.ua
Прийняте 17 вересня 2009 року рішення Київради щодо готелю у Бабиному Яру викликало хвилю обурення з боку громадськості, в результаті чого Київський міський голова Леонід Черновецький заветував це рішення

Депутати Київської міської ради скасували рішення про будівництво готелю в Бабиному Яру. Сьогодні на засіданні сесії Київради було винесено питання про повторний розгляд рішення міськради від 17 вересня "Про затвердження Схеми розміщення готелів у м. Києві на період до 2020 року" у зв’язку із зауваженнями Київського міського голови на пункт 50 розділу "Шевченківський район" у додатку. Цей пункт передбачає зведення тризіркового готелю "Бабин Яр" на вул. Мельникова, 52-54. Пункт 50 був підтриманий 12-ма зі 113 присутніх у залі депутатів Київради. Секретар Київради Олесь Довгий зауважив, що в результаті службового розслідування, після того, як стало відомо визначене місце під готель у Бабиному Яру, було оголошено десяток доган і попереджень службовцям, посадовим особам, які проявили "таку халатність чи неуважність, що припустились такої помилки".

Як повідомлялось, прийняте 17 вересня 2009 року рішення Київради щодо готелю у Бабиному Яру викликало хвилю обурення з боку громадськості, в результаті чого Київський міський голова Леонід Черновецький заветував це рішення.

Бабин Яр

Бабин Яр - урочище в північно-західній частині Києва, між районами Лук’янівка і Сирець. Бабин Яр став всесвітньо відомий як місце масових розстрілів цивільного населення, що здійснювалися німецькими окупаційними військами в 1941 році. Нині на території Бабиного Яру розташовуються декілька пам’ятників і меморіальних комплексів жертвам Голокосту.

Офіційним же днем пам’яті жертв Бабиного Яру вважається 29 вересня. Напередодні цього дня в 1941 році на вулицях Києва з’явився наказ: "Всі жиди міста Києва і його околиць повинні з’явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на кут Мельникової і Доктерівської вулиць (біля кладовища). Узяти з собою документи, гроші і цінні речі, а також теплий одяг, білизну та ін. Хто з жидів не виконає цього розпорядження і буде знайдений у іншому місці буде розстріляний. Хто з громадян проникне в залишені жидами квартири і привласнить собі речі, буде розстріляний", - говорилося в ньому.

За два дні 29-30 вересня 1941 зондеркоманда 4а під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля (що входила до складу айнзатцгрупи З під командуванням д-ра Раше) за участю частин вермахту (6-ій армії) розстріляли в цьому яру 33 771 осіб - майже все єврейське населення Києва. Подальші розстріли євреїв пройшли 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941, за цей час було розстріляно приблизно 17 000 євреїв.

Масові страти продовжувалися аж до відходу німців з Києва. 10 січня 1942 року було розстріляно близько 100 матросів Дніпровського загону Пінської військової флотилії. Також, у 1941-1943 рр. у Бабиному Яру було розстріляно 621 член ОУН (фракція Степана Бандери), серед них українська поетеса Олена Теліга і її чоловік, у якого була можливість врятуватися, але він вважав за краще залишитися з дружиною і колегами по редакції "Українського слова" (редактор Іван Рогач).

Крім того, Бабин Яр став місцем розстрілу п’яти циганських таборів. За різними підрахунками, в Бабиному Яру в 1941-1943 було розстріляно від 70 000 до 200 000 осіб. Євреї-ув’язнені, яких нацисти змусили спалювати тіла в 1943 році, говорили про 70-120 тисяч.

До сучасної забудови тут знаходився один з найбільших в Києві ярів - довжина близько 2,5 км, глибина - понад 50 м. По його дну протікав однойменний струмок, який взято в даний час в колектор.

 Поділитися