MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Реєстр громадських експертиз на межі знищення

14.10.2009    джерело: www.civicua.org
Максим Лациба
Необхідно звернутися до Уряду із вимогою не скасовувати реєстр громадських експертиз та ухвалити вже розроблене Положення про електронний реєстр даних про стан і результати проведення громадської експертизи
12 жовтня 2009 року на засіданні урядового Комітету з питань гуманітарної та соціальної політики, очолюваного Іваном Васюником, було ініційовано скасування державного електронного реєстру громадських експертиз. Це рішення фактично являє собою крок назад у розвитку прозорих та відкритих механізмів врядування та забезпеченні дієвого контролю громадськості за діяльністю органів виконавчої влади.

Нагадаємо, що 5 листопада 2008 року Уряд ухвалив Постанову "Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади" (№ 976), яким зобов’язав Міністерство юстиції розробити положення про електронний реєстр даних про стан і результати проведення громадської експертизи. Даний реєстр мав включати всі висновки громадських експертиз органів виконавчої влади, а також рішення відповідних органів щодо їх врахування та імплементації. Крім того, органи влади мали щоквартально надавати звіти про стан виконання рішень щодо реалізації висновків та пропозицій громадських експертиз.

Відповідальність за це рішення несе Міністр КМУ Петро Крупко (БЮТ) і його заступник Іван Ратушняк.

Натомість, урядовий комітет з питань гуманітарної та соціальної політики пропонує зобов’язати органи виконавчої влади надсилати інформацію про висновки громадських експертиз та рішення щодо їх врахування до Секретаріату Кабінету Міністрів України для розміщення на урядовому веб-сайті "Громадянське суспільство і влада" в довільній формі.

Обов’язок органів виконавчої влади періодично звітувати про стан імплементації зазначених висновків в новому проекті постанови не передбачено. Все це значно ускладнить громадський моніторинг реалізації органами виконавчої влади висновків громадських експертиз.

Таким чином, повнота та доступність інформації щодо висновків громадських експертиз та рішень органів виконавчої влади щодо їх врахування значною мірою залежатиме від Управління в зв’язках з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, відповідального за розміщення інформації на відповідному веб-сайті.

Однак рішення урядового комітету має рекомендаційний характер. Остаточне рішення щодо реєстру громадських експертиз має бути ухвалене на засіданні уряду, яке має відбутися в найближчі декілька тижнів.

Ми закликаємо всі прогресивні сили звернутися до Уряду із вимогою не скасовувати реєстр громадських експертиз та ухвалити Положення про електронний реєстр даних про стан і результати проведення громадської експертизи, вже розроблене Міністерством юстиції України.

Автор : Максим Лациба, УНЦПД
 Поділитися