MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кричущі випадки застосування працівниками міліції насильства до адвокатів

26.10.2009   
Звернення Хмельницької обласної Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України та запрошення на прес-конференцію 28 жовтня 2009 року

Хмельницька обласна Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури України

ПРЕС-РЕЛІЗ

Упродовж місяця в м. Хмельницькому мало місце два кричущих випадки  застосування насильства працівниками міліції до адвокатів, які виконували свої професійні обов’язки.

18 вересня 2009 року заступник начальника УБОЗ Степанишен М.І.  з метою створення перешкод у  здійсненні  професійної діяльності,  із застосуванням фізичного  впливу  та образ не допустив  адвоката Аббасову Алю Гюндузівну  до підзахисного, який знаходився у відділку міліції. Адвокат з тілесними ушкодженнями потрапила в лікарню. До цього часу  рішення щодо неправомірних дій працівника міліції не прийнято, хоча законом  для прийняття  рішення встановлено  строк не більше десяти днів.

Можливо саме зволікання з прийняттям рішення та небезпідставна віра  у свою безкарність «розв’язали» руки та придали наснаги  чотирьом працівникам ПЗВМ  Хмельницького ВМ України в Хмельницькій області, жертвою  яких  в ніч з 23 на 24 жовтня 2009 року став адвокат Дем’янов Ігор Юрійович. Під час виконання адвокатом своїх  професійних повноважень по представництву інтересів клієнта – чотири міліціонера, що не мали жодного відношення до справи по якій працював адвокат Дем’янов І.- схопили його, заштовхали у службовий автомобіль, більше двох годин возили по місту погрожуючи вбивством,  пізніше  доставили у відділок міліції де одягли на нього наручники та упродовж чотирьох годин катували, погрожували зґвалтуванням та вбивством. Як свідчить Ігор Дем’янов, міліціанти «озвіріли»  тільки від того, що він назвався адвокатом, свої знущання мотивували тим, що «через адвокатів ми не можемо нормально працювати та нормально жити». Свої прізвища вони Дем’янову І. не назвали, хоча той неодноразово на цьому наполягав. Наразі особи чотирьох міліціонерів встановлені, але від потерпілого та його адвоката приховуються.

24 жовтня 2009 року відбулися збори адвокатів, на яких адвокати радилися – які колективні заходи необхідно вжити, аби  подолати наперед передбачуване небажання відповідних органів порушити кримінальні справи проти працівників міліції  за втручання у діяльність адвокатів (ст.374 КК України),  за завідомо незаконне затримання (ст.371 КК України), за катування вчинене працівниками правоохоронних органів (ст. 127 КК України), за перевищення влади (ст.365 КК України), за незаконне позбавлення волі (ст. 146КК України).

Як зазначила член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України при КМУ, заслужений юрист України, адвокат Клара Маргулян,: «За 55 років моєї адвокатської діяльності це перші відомі мені випадки вчинення таких протиправних дій відносно адвокатів, навіть у часи тоталітаризму, такого ставлення до адвокатів не було. Зазначене свідчить не тільки про вчинення відносно адвокатів злочинів, а перш за все, про зазіхання правоохоронних органів на демократичні та правові  засади Української держави, адже про рівень демократії у суспільстві свідчить насамперед  ставлення до адвокатів».

Адвокати вимагатимуть справедливого розслідування та притягнення винних осіб правоохоронних органів до передбаченої законом кримінальної  відповідальності.

Чи буде, хоча б у цих двох конкретних випадках, подолана існуюча негативна та системна практика  безкарності працівників міліції? Чи потрібні суспільству такі міліціонери? Що можуть зробити адвокати в демократичному суспільстві щоб захистити свої права, свою честь, свою професію?

Для участі в прес-конфенеції, окрім представників адвокатури та потерпілих адвокатів,  запрошені прокурор міста Хмельницького п. Шевчук В.І. та начальник Хмельницького МВ УМВС України в Хмельницькій області п. Мельник С.В.

У разі потреби, представникам ЗМІ які прийматимуть участь у прес-конференції, за рахунок благодійного фонду адвокатів Хмельниччини, будуть відшкодовані витрати на  проїзд, проживання в готелі, тощо.

Контакти:
Наталія Вагіна:  +38 (050) 376 12 71
Оксана Каденко  +38 (067) 900 08 60

Адреса проведення прес-конференції:
Хмельницька ОДТРК  “Поділля - Центр”
м. Хмельницький, вул. Володимирська, 92

Час проведення: 14.00
Дата:  28 жовтня 2009 року

 

 

Звернення Хмельницької обласної Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України

В ніч з 23 на 24 жовтня 2009 року адвокат Дем’янов Ігор Юрійович  прибув до Хмельницького обласного наркологічного диспансеру для надання правової допомоги громадянину, який проходив медичне обстеження для встановлення стану сп’яніння під час керування транспортним засобом. Адвокат Дем’янов Ігор наполіг на лабораторному дослідженні крові свого клієнта на предмет наявності в ній алкоголю, що є законним правом кожної особи.

Після висловлювання адвокатом прохання щодо відібрання в клієнта крові зі спини якась особа грубо запитала: «Хто ти тут такий взагалі, щоб щось вимагати?». Розвернувшись адвокат побачив чотирьох невідомих осіб, в цивільному одягу, які тримали під руки п’яту особу та повідомив їм, що він авокат, який надає правову допомугу та пред’явив посвідчення адвоката. Після цього один з невідомих громадян штовхнув адвоката руками до іншого невідомого, який схватив його та швирнув об стіну. На вимогу адвоката повідомити хто вони такі та пред’явити свої документи невідомі відповіли відмовою.

Дем’янов Ігор дочекавшись на вулиці, зі своїм знайомим, клієнта, який здавав кров, вже збирався їхати додому, але в цей час з автомобіля «міліції», що стояв біля наркологічного диспансера вискочили чотири вищевказані невідомі особи, схватили адвоката та потащили в приміщення наркологічного диспансера, з м’яко кажучи, незрозумілою вимогою: пройти медичне обстеження. На питання адвоката: на якій підставі його кудись ведуть, хто вони такі та пред’явіть свої посвідчення, - його виволокли з диспансера, закинули в машину міліції.

В машині Дем’янову Ігорю повідомили, що його вб’ють в лісі, що жити йому лишилося недовго, що через адвокатів вони не можуть нормально працювати та жити. Машина міліції поїхала в Хмельницький районний відділ міліції, біля якого простояла приблизно сорок хвилин. Потім, близько 3-ої години ночі, машина під’їхала до Південно-західного відділу міліції. Весь час цих роз’їздів супроводжувався нескінченними погрозами працівників міліції вбити адвоката.

З автомобіля міліції Дем’янов Ігор встиг зателефонувати своєму колезі – адвокату Вагіній Наталії Андріївні та ще декільком особам. Вагіна Наталія Андріївна близько 3-ої години ночі зателефонувала черговому УВС Хмельницької області для з’язування обставин незаконного затримання адвоката Дем’янова. Черговий, через декілька хвилин повідомив їй, що адвоката Дем’янова, який на даний час знаходиться в Південно-західному відділі міліції, вже відпускають.

В цей час, Дем’янова Ігоря завели в один з кабінетів приміщення південно-західного відділу міліції, надягли наручники та почали катувати і знущатися: били по голові, обличчю, по тулубу, в пах, тягали за наручники, погрожували згвалтуванням та вбивством. Нескінченні катування та побої продовжувались до початку 7-ої години ранку, Дем’янов Ігор вже почав втрачати свідомість, все здавалося жахливим сном. Цинічно демонструючи перед Дем’яновим свої можливості ці четверо співробітників міліції погоджували між собою «сценарій» для своїх рапортів, бурно обговорюючи кого та куди «вдарив» адвокат та як він «побив 4-ох озброєних працівників при виконанні службових обов’язків». Зібравши останні сили Дем’янов Ігор почав голосно кричати, що його вбивають, що він є громадянином України та вимагає адвоката. Декілька раз в приміщення катування заходив черговий, в званні старшого лейтенанта міліції, посміхаючись та нецензурно висловлювався відносно адвоката.

Близько 7-ої години ранку, Дем’янова Ігоря завели в інший кабінет в якому знаходився працівник міліції в званні майора. Дізнавшись, що Дем’янов адвокат, він наказав 4-ом працівникам міліції зняти з нього наручники та вийти з кабінету. На прохання Дем’янова Ігоря майор міліції, представився «Дядя Ігор Миколайович», проте назвати прізвища чотирьох колег – відмовився, протягом двох годин майор відібрав пояснення по факту катувань та побоїв і пообіцяв, що ці пояснення не зникуть та будуть в матеріалах майбутньої перевірки дій працівників міліції.

Біля дев’ятої години ранку адвокат Дем’янов Ігор Юрійович побитим, знесиленим, але живим вийшов з приміщення Південно-західного відділу міліції. На виході його зустріла мати, яка з чотирьох годин ранку стояла під відділом міліції та безрезультатно вимагала будь-якої інформації про свого сина.

Вранці 24 жовтня 2009 року Дем’янов Ігор Юрійович звернувся із відповідними заявами до прокурора м.Хмельницького, до начальника 23-ого ВВБ (Хмельницької області) СВБ ГУБОЗ МВС України для притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які знущалися над ним. У Дем’янова Ігоря Юрійовича були зняті побої.

24 жовтня 2009 року безпрецедентний випадок катування, незаконного затримання, позбавлення волі адвоката був предметом обговорення зборів адвокатів міста Хмельницького. Адвокатська спільнота Хмельниччини вирішила направити звернення про вжиття негайних заходів реагування на факти протиправної поведінки відносно адвокатів міста Хмельницького, притягнення винних осіб до відповідальності до Генеральної прокуратури України МВС України та іші органи, широко інформувати громадськість.

Маємо сподівання на проведення об’єктивного розслідування. Сподіваємось, що матеріали відеоспостереження, яке проводилось в Хмельницькому обласному наркологічному диспансері, як нам повідомили були вилучені працівниками органів внутрішніх справ, не зникнуть та не будуть стерті повністю або частково.

 

 Поділитися