MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські «в’язні Григоріополя» судитимуться із трьома державами

30.10.2009   
Андрій Діденко
Із судовим позовом до Росії, Молдови та України щодо незаконного арешту звернулись до Євро суду троє українців , ув’язнених в Григоріополі, що в Придністров’ї.

У попередніх публікаціях на сайті Української Гельсінської спілки ми писали про випадок, що стався наприкінці липня цього року із трьома мешканцями села Самійлівка Фрунзівського району Одеської області –Романом Ковалем, Романом Готко та Юрієм Бондаренко. Працівники Фрунзівського райвідділу міліції Одещини Корнійчук та Хоменко вирішили, що саме чоловіки із Самійлівки хуліганили у сусідньому придністровському селі.

Республіка Придністров’я – невизнана. Угоди із українськими міліціянтами тамтешні стражі закону не мають. Тож діють по-простому: без суду та слідства хапають українців і під виглядом «дачі показів» тягнуть у Придністров’я. Або «просять» українських міліціянтів – привести в «гості» у наручниках підозрюваних у скоєнні злочину.

Саме так сталось і з трьома мешканцями Самійлівки.

30 липня – без паспортів, забравши з роботи, міліціянти нелегально перевели чоловіків через кордон Придністров’я . Наступного дня суд в Григоріополі арештував всіх трьох за те… що вони в Придністров’ї не мають постійного місця проживання.

Обурені самоуправством міліціонерів сільчани Самійлівки провели власне розслідування. Виявляється, у придністровському селі хуліганили двоє братів Дудів. Хлопці захотіли поласувати медом. 13-річний Роман і на рік старший за нього Руслан залізли на пасіку в придністровському селі Красная Бессарабка. Але меду не вкрали - їх бджоли покусали. А ще, коли тікали, розбили скло в будинку, бо наступили на граблі.

Хлопці пішли до сільради і написали явку з повинною.

Втім, григоріопольські міліціонери на те не зважили.

-  Справа по обвинуваченню Котко, Бондаренко і Коваля

сфальсифікована, - говорить молдавський адвокат В’ячеслав Цуркан, - координатор організації Міжнародної амністії  у Молдові. Але звинувачення, які григоріопольські міліціонери висувають українцям, тяжкі.

-  Сельчанам загрожує тюрма на сім років.

-  Правозахисники Української гельсінської спілки з прав людини опікуються долею невинних людей, які опинились у в’язниці і чужій країні.

-  Українська гельсінська спілка з прав людини оплачує виїзд українських журналістів з Києва до Придністров’я, в Григоріополь. Журналісти будуть присутні на суді над арештованими  українцями. Також ми оплатимо роботу українського адвоката, який захищатиме українців в суді, - каже відомий український адвокат Аркадій Бущенко.

Працюватимуть українські правозахисники і над поданням позову до Євро суду по правам людини від імені арештованих українців.

Перевіряють скарги сельчан Самійлівки на самоуправство міліціонерів і українські правоохоронці.

- Відомча перевірка МВС підтвердила факти порушень закону з боку міліціонерів Корнійчука і Хоменка, Матеріали перевірки передані в Одеську обласну прокуратуру , -  повідомив журналістам заступник міністра МВС України з прав людини в Одеській області А. П. Толопіло.

Але міліціянти не беруться відповісти сельчанам на те, яка ж доля чекає на арештованих в Григоріополі українців.

Версія 1 – найсумніша.

Григоріопольським районним судом Придністровської невизнаної республіки громадян України визнають винними у скоєнні кримінальних злочинів і призначать покарання у вигляді позбавлення волі для подальшого відбування на території Придністров’я.

В цьому випадку яких українська влада може вжити заходів, для визволення із полону своїх громадян? Важко сказати. Чи послухає Придністровська влада цнотливі заклики з боку влади України, про те, що її громадяни опинилися на території Придністров’я всупереч українським законам і що згідно цих законів, Україна не може видавати своїх громадян іншій державі для кримінального переслідування? Мабуть що ні. Бо Придністровська республіка не визнана на міжнародному рівні за винятком Росії, це свідчить про те, що придністровська влада не підкоряється міжнародним угодам, а тим паче українським законам і на власний розсуд чинить правосуддя на своїй території.

Може внаслідок тривалих переговорів на міждержавному рівні Україна і умовить придністровську владу видати українських громадян, але що в такому разі робити з обвинувальним вироком придністровського суду? Чи домовлятися, щоб засуджені до позбавлення волі громадяни України для подальшого відбування призначеного покарання будуть перебувати у виправних закладах на території України? Але для цього потрібно щонайменше визнати вирок Григоріопольського суду законним і обґрунтованим.

Версія 2

Виправдальний вирок Григоріопольського суду – найвигідніша і найприйнятніша для всіх сторін, і -, найфантастичніша версія.

Версія 3

Судове слідство затягується на тривалий час, а українські громадяни продовжують утримуватися в неволі. Які в цьому випадку можливі домовленості між Україною і Придністровською республікою?

Вважаю, що велике значення в цій справі має громадський тиск і широкий розголос цього інциденту, що сприятиме спонуканню до доброї волі для прийняття рішень і домовленостей з боку керівництва обох держав.

В будь-якому випадку,  для того, щоб домовленості були досягнуті, для того, щоб українські громадяни відчували турботу і захист з боку своєї держави,  для початку перемови на міждержавному рівні повинні розпочатися. Для цього перші особи держави повинні усвідомлювати, що якщо їх посадові повноваження передбачають висловлюватися, виступати від імені України, то їх прямий обов’язок являється захист кожного громадянина України, який потребує державного захисту і підтримки.

Поки що держава Україна, яку уособлюють Президент, Міністерство закордонних справ, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Прокуратура України - мовчить.

Це стосується мовчання і з боку Молдови і Росії, оскільки перша не погоджується зі статусом незалежності Придністров’я, а друга вважає Придністровську республіку частиною своєї території.

Тому ув’язненим українцям нічого не залишається, як позиватися до Європейського суду з прав людини в захист своїх порушених прав і свобод одночасно проти трьох держав – України, Молдови і Росії

 Поділитися