MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вищий Адміністративний суд України не може здійснювати судочинство через відсутність фінансування

12.11.2009   

У зв’язку з відсутністю коштів на відправлення поштової кореспонденції, оплати послуг, закупівлі паперу та дисків Вищий адміністративний суд України змушений зупинити свою роботу.

Слід зазначити, що лише у 2009 році до суду надійшло більше 50 тис. касаційних скарг, здійснено касаційний перегляд у 25 тис. справ. Щоденно Вищим адміністративним судом України відправляється близько 3 тис. Одиниць кореспонденції (ухвал, постанов, судових справ, повісток-повідомлень тощо) і затримання її відправлення навіть на один день створює серйозні проблеми із розглядом скарг та призводить до порушення процесуальних строків.

До сьогоднішнього дня Вищий адмінсуд здійснював відправлення поштової кореспонденції в борг. Проте зараз «Укрпошта» відмовляється надавати свої послуги у зв’язку із заборгованістю. За жовтень вона складає близько 62 тис. грн.

     Cитуація із фінансуванням усіх адміністративних судів є критичною, про що керівництво ВАСУ та органи суддівського самоврядування неодноразово повідомляли Президента України, Кабінет Міністрів України та Верховну Раду України. У цьому році таких звернень було близько тридцяти, проте становище з фінансуванням так і не змінилося.

У той час коли в Україні розпочався виборчий процес, де адміністративним судам процесуальним кодексом відведено надзвичайно важливу роль, суди не мають коштів навіть на відправлення поштової кореспонденції. Нагадаємо, що саме Вищий адміністративний суд України, відповідно до частини 11 статті 176 Кодексу адміністративного судочинства України, під час виборів Президента України виступатиме в якості суду першої і останньої інстанції у випадку оскарження їх результатів.
 Поділитися