MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Америка вшанує пам’ять жертв ГолодоморуУкраинский герой из УэльсаУ Києві демонтували пам’ятник одному з організаторів ГолодоморуНа Донбасі відбудеться суд над журналістом, який заперечує, що Голодомор був геноцидом українцівВ Україні програно суд про заперечення Голодомору як геноцидуСуд назвав винних у Голодоморі 1932-33 рр.Онук Сталіна вимагає покарати СБУ й українських суддівПостанова про порушення кримінальної справи за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932–1933 рокахПостанова апеляційного суду м. Києва у кримінальній справі за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932–1933 рокахКоментар до Постанови Апеляційного суду м. Києва від 13 січня 2010 рокуІсторія з ГолодоморомУ Варшаві презентували унікальну книжку про Голодомор в УкраїніПостановление апелляционного суда г. Киева по уголовному делу по факту совершения геноцида в Украине в 1932–1933 гг.Пам’ять замовляли?Память заказывали?У Києві відкриють офіс МКС, а Ісландія визнала Голодомор геноцидомБританська Колумбія визнала Голодомор геноцидомВизнання Голодомору Геноцидом: Міжнародні Конвенції, Договори та Судові Рішення (Висновки Лемкіна Підтверджуються)Тези виступу на Міжнародному форумі до 85-х роковин Голодомору «Україна пам’ятає – світ визнає!»Тема Голодомору в осмисленні Рафаєла Лемкіна, у порівняльних ґеноцидах, та у заходах їх запобіганню

У Кембриджі відкривається виставка щоденників британського журналіста про Голодомор

13.11.2009    джерело: helsinki.org.ua
Виставку щоденників організував коледж Трініті в Кембриджі, де вчився Джонс. Тепер всі охочі зможуть побачити його щоденники в бібліотеці коледжу

У Кембриджі (Великобританія) відкривається виставка щоденників британського журналіста Гарета Джонса, який одним з перших повідомив правду про Голодомор у радянській Україні 1932-33 років.

Виставку щоденників організував коледж Трініті в Кембриджі, де вчився Джонс. Тепер всі охочі зможуть побачити його щоденники в бібліотеці коледжу.

У березні 1933 року Джонс зумів вибратися в Україну з Москви, де було акредитовано всіх іноземних кореспондентів, і опублікував у британських американських і німецьких газетах репортажі з шокуючими подробицями.

Більшість західних кореспондентів відтворювали радянську пропаганду, зменшуючи масштаби жертв колективізації - частково через симпатію до СРСР, частково через цензуру і побоювання переслідування з боку влади.

Найбільш одіозним прикладом був тодішній кореспондент New York Times Волтер Дюранті, який в одній зі своїх статей про колективізацію вжив фразу «не можна приготувати омлет, не розбивши яйця».

Досі звучать заклики посмертно позбавити Дюранті Пулітцерівської премії за його кореспонденції про ситуацію в Україні, які він писав з Москви.

У щоденниках Гарета Джонса під час його поїздки в Україну можна прочитати: «У них у всіх одна й та ж історія: «Хліба немає, у нас хліба нема вже два місяці, багато вмирають», «Ми живі трупи», - цитував журналіст селян.

Після публікацій Гарета Джонса статтю в New York Evening Post, наприклад, було названо «Росія в лещатах голоду - мільйони вмирають». Дюранті назвав матеріали колеги «страшилкою».

«Немає ні голоду, ні реального недоїдання, і навряд чи буде», - писав він.

Мати Гарета Джонса три роки жила в Україні, де працювала гувернанткою в родині британського промисловця, який володів шахтами на Донбасі.

Після університету Джонса представили колишньому прем’єр-міністру Великобританії Девіду Ллойд-Джорджу, він став його помічником, після чого за згодою екс-прем’єра став кореспондентом в Росії і опублікував свої репортажі про голод.

Інші іноземні кореспонденти в Москві поспішили спростувати його публікації, що сильно зашкодило репутації Джонса. Він був змушений залишити Радянський Союз і став нев’їзним.

У 1935 році Гарет Джонс відправився в північний Китай висвітлювати японську експансію. Там його убили при нез’ясованих обставинах, як припускають, члени місцевого кримінального угрупування.

Родичі Гарета Джонса, котрі до цього дня беруть участь в українських акціях в пам’ять про Голодомор, вважають, що до вбивства могли бути причетні сталінські спецслужби.

«Прямих доказів немає. Але є багато непрямих», - сказав в інтерв’ю Guardian внучатий племінник загиблого Найджел Лінсан Коллі.

Як повідомлялося, 25 травня Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932-1933 роках, внаслідок чого загинули мільйони громадян.

Більш ніж 14 держав світу визнали Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом проти українського народу.

13.11.2009

 Поділитися