MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Харкові відбудеться презентація „України Модерної”

06.12.2009   
Автори статей в часописі порушили багато важливих і актуальних питань, які стосуються і сучасного стану української історичної науки.

16 грудня о 15 годині в актовому залі Харківської державної бібліотеки ім.. В.Г. Короленка відбудеться презентація видання Україна Модерна.

Також відбудеться круглий стіл з темою обговорення „Виклики для гуманітарія: віднайдення марксизму та змагання за пам’ять, тематичний огляд: Український марксизм: виставка з фондів ХДНБ ім.. В.Г. Короленка.

„Україна Модерна” почала виходити як орган Інституту історичних досліджень Львівського університету ім.. І. Франка у 1996 р. за ініціативою і редакцією Ярослава Грицака, а з 12-го числа видання перейшло до видавництва ”Критика” з розширенням редакторського складу.

Часопис, присвячений темі марксизму, здавалося б, вийшов “на хвилі” – у час кризи, коли у всьому світі знову починають перечитувати Маркса. Але як зазначили редактори, його ідея постала ще у 2007 році. Тема виявилася контроверсійною – дослідники або зі захватом її вітали, або різко відкидали, проте тексти писалися довго (а політика часопису така, що у ньому розміщують тільки раніше не друковані тексти або переклади). Тож “Марксизм на Східній Європі” з'явився 2 роки після початку роботи над ним. Число вийшло за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля й у рамках Програми вивчення модерної української історії і суспільства, створеної при Центрі дослідження української історії України ім. Петра Яцика Канадського Інституту Українських Студій (Університет Альберта) за співучасті Львівського національного університету ім. Івана Франка та Українського Католицького Університету.

 Поділитися