MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вперше в Україні в онлайн-відеоконференції було розглянуто позовну заяву подану електронною поштою

29.12.2009   
Саме судове засідання проходило в режимі відеоконференції, тобто кожен з учасників третейського розгляду знаходився в своєму офісі (фізично в різних містах України) і приймав участь у конференції за допомогою зв’язку через Інтернет.

Асоціація «Українська Третейська Спілка» повідомляє, що вперше в історії українського правосуддя відбулося судове засідання, діловодство за яким здійснювалося засобами електронного зв’язку, а розгляд справи – в режимі телеконференції через мережу Інтернет.

Постійно діючий третейській суд при Асоціації «Українська третейська спілка» розглянув позов фірми «Інтерон» (м. Київ) до київського підприємства «Укрпривінвест». Позов був поданий електронною поштою і підписаний електронним цифровим підписом відповідно до  чинного законодавства України. Діловодство у справі провадилось в електронному вигляді: ухвали про порушення провадження, про призначення засідання надсилалися сторонам електронною поштою з цифровим підписом суддів. Так само в електронному вигляді з цифровим підписом суд отримав заперечення відповідача, та завірені цифровими підписами копії документів, що були доказами по справі по справі.

Саме судове засідання проходило в режимі відеоконференції, тобто кожен з учасників третейського розгляду знаходився в своєму офісі (фізично в різних містах України) і приймав участь у конференції за допомогою зв’язку через Інтернет. Для організації засідання використовувалось програмне забезпечення, що давало змогу всім учасникам бачити один одного, спілкуватися і разом працювати з документами. Як проходив розгляд справи можна побачити на відео http://youtube.com/watch?v=3_PIV4dg5Eg.

Під час відеоконференції всі учасники процесу мали можливість розглядати документи, ставити питання, заявляти клопотання та виступати в судових дебатах, при цьому здійснювався відеозапис третейського розгляду.

Після дослідження обставин справи і з’ясування позицій сторін, представники сторін були відключені від відеоконференції, і судді працювали над рішенням у справі в закритому режимі. Після того, як судді дійшли згоди щодо рішення у справі, представники сторін знову отримали доступ до відеоконференції і судом було оголошено рішення у справі. Відеозапис оголошення рішення суду можна передивитись на

https://freetrial.webex.com/freetrial/playback.php?FileName=http://sud-ua.com/video/2009-11-30-oglasheniye-resheniya.wrf

Третейський розгляд здійснювала колегія третейських судів, які були обрані за згодою сторін: головуючий суддя Віктор Агєєв, суддя-доповідач Марк Болдирєв та суддя Денис Кешкентій, секретар суду - Сергій Дібров.

Рішення Третейського Суду видано сторонам також і в паперовому вигляді з підписами суддів і печаткою. Рішення набрало законної сили і є обов’язковим до виконання згідно з законодавством України. З текстом рішення (http://sud-ua.com/2009/11/30/rishennya-interon-vs-ukrprivinvest/) та протоколу судового засідання ( http://sud-ua.com/2009/11/30/protokol-interon-vs-ukrpryvinvest/) можна ознайомитись на сайті третейського суду.

Таким чином  вперше в історії українського правосуддя відбулося судове засідання, яке завдяки використанню інформаційних технологій відповідало всім сучасним вимогам щодо зручності, швидкості, прозорості та неупередженості судового розгляду.*

Весь процес від подання позову до винесення остаточно рішення по справі займав 13 днів, не потребував від сторін ніяких витрат і клопотів, крім офіційних, рішення винесено виключно з юридичних міркувань. Все це в сукупності свідчить про те, що технологія розгляду спорів, впроваджена Українською Третейською Спілкою практично не має зараз аналогів в Україні, і за співвідношенням ціна – якість - швидкість є найбільш привабливим способом вирішення господарських і цивільних спорів.

Асоціація «Українська Третейська Спілка» активно впроваджує сучасні юридичні та інформаційні технології для того, щоб надати кожному зручні, доступні та юридично бездоганні послуги із запобігання та вирішення спорів. Від початку проголошується розгляд спорів виключно на підставі правової позиції сторін, без втручання будь-яких неюридичних чинників.

Сама структура участі в проекті побудована за принципом хабу: усі учасники приєднуються до єдиної третейської угоди, що надає можливість розглядати усі взаємні суперечки в третейському суді. Приєднання до спільноти відбувається шляхом реєстрації на сайті www.sud-ua.net за запрошенням одного з дійсних учасників. Таким чином утворюється об’єднання (соціальна мережа) юридичних і фізичних осіб, всередині якого всі суперечки між учасниками розглядаються виключно в третейському суді. Кожен учасник цієї спільноти отримує цифровий підпис, що дає можливості реального впровадження електронного документообігу між учасниками як господарському обороті, так і в процесуальних відносинах при розгляді спорів. Детальніше побудова цієї системи описана в Положенні про витрати Третейського суду: http://sud-ua.com/pro-nash-sud/dokumenty-sudu/polozhennya-pro-vytraty/

Постійно діючий Третейський Суд при Асоціації «Українська Третейська Спілка» зареєстрований в 2008 р., головою суду є колишній суддя Апеляційного Суду м. Києва Юрій Василенко, третейськими суддями є також низка відомих в Україні юристів і громадських діячів, серед яких: Віктор Агєєв, Олександр Бережний, Марк Болдирєв, Сергій Дібров, Тетяна Монтян, Олександр Сивак, Андрій Федур.*

Матеріал надіслав Віктор Агєєв

 Поділитися