MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У Києві демонтували пам’ятник одному з організаторів ГолодоморуУкраинский герой из УэльсаАмерика вшанує пам’ять жертв ГолодоморуУ Кембриджі відкривається виставка щоденників британського журналіста про ГолодоморВ Україні програно суд про заперечення Голодомору як геноцидуСуд назвав винних у Голодоморі 1932-33 рр.Онук Сталіна вимагає покарати СБУ й українських суддівПостанова про порушення кримінальної справи за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932–1933 рокахПостанова апеляційного суду м. Києва у кримінальній справі за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932–1933 рокахКоментар до Постанови Апеляційного суду м. Києва від 13 січня 2010 рокуІсторія з ГолодоморомУ Варшаві презентували унікальну книжку про Голодомор в УкраїніПостановление апелляционного суда г. Киева по уголовному делу по факту совершения геноцида в Украине в 1932–1933 гг.Пам’ять замовляли?Память заказывали?‘Россияне убивали со звериной жестокостью’‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ Зруйноване Первомайське з повітря75 років Конвенції про запобігання геноциду. Чи вона ще працює?Кувалди проти пам’яті. Підсумки тижня

На Донбасі відбудеться суд над журналістом, який заперечує, що Голодомор був геноцидом українців

12.01.2010    джерело: ua.korrespondent.net
Шведко працює головним редактор районної газети Рідне Приазов’я, яка виходить в Новоазовську Донецької області. У своїй газеті він 25 листопада 2009 опублікував статтю Голодомор крокує країною

21 січня розпочнеться суд над головним редактором газети Рідне Приазов'я, який засумнівався в тому, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, пише видання Сегодня.

Шведко працює головним редактор районної газети Рідне Приазов'я, яка виходить в Новоазовську Донецької області. У своїй газеті він 25 листопада 2009 опублікував статтю Голодомор крокує країною.

Як пише Сегодня, через цю публікацію на нього подав до суду власник ПП Власко і голова районної організації Нашої України Василь Коваленко.

Шведко розповів Сегодня, що в тій статті він не ставив під сумнів факт Голодомору 1932-33 років, як і те, що ця трагедія була злочином тодішньої влади. Однак він не згоден з тим, що Голодомор слід кваліфікувати як геноцид українців.

"Це суперечить визначенню цього поняття, прийнятого ООН. Адже від голоду гинули не тільки українці, а й росіяни, казахи та інші народи СРСР. Мені не подобається, що Ющенко і влада смакують натуралістичні подробиці цього жахіття, а цифри смертей перебільшують", - заявив журналіст.

У свою чергу бізнесмен Коваленко вимагає від суду визнати публікацію Шведка протиправною дією, спрямованою на приниження національної гідності українців, наругою над пам'яттю жертв Голодомору та публічним спростуванням Голодомору як геноциду українців.

Він також вимагає від газети спростування статті. "Свої вимоги я обґрунтовую ст.1 Закону про Голодомор 1932-33 років, який визнає ті події геноцидом, а також статті 2, в якій йдеться, що заперечення Голодомору як геноциду є протиправною дією", - сказав виданню Коваленко.

Сегодня пише, що стаття 2, на яку посилається Коваленко, називає протиправним не заперечення Голодомору як геноциду, а заперечення Голодомору в принципі - як події, що має місце в історії. Тому юристи, з якими поспілкувалася газета, стверджують, що справа не матиме перспективи, тому що журналіст у своїй статті не заперечував сам факт Голодомору, а просто не погоджувався з визначенням його як геноциду, що є оціночним судженням.

Раніше повідомлялося про те, що Комісія Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з політичних питань відмовилася схвалити поправку до доповіді про Голодомор 1930-х років в СРСР, що визнає його геноцидом українського народу.

Коментар ПЛ. Звертаємо увагу читачів, що автор цього тексту помилився: Кримінальний кодекс карає за заперечення самого факту Голодомору 1932-1933 рр., а не за заперечення кваліфікації Голодомору як геноциду. Дійсно, президентом України В.Ющенком тричі подавався законопроект про введення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору як геноциду, але законопроект був відхилений Верховною Радою України. І, на нашу думку, справедливо: введення таких обмежень є непропорційним втручанням в свободу вираження поглядів і буде заважати вільним дискусіям істориків і публіцістів про природу голоду 32-33 рр. За наявності такого злочину в Кримінальному кодексі Укераїна з Росією потрапили б в те ж саме становище, що і Туреччина із Францією: у Франції заперечення геноциду вірмен у 1913 році є кримінальним злочином, а в Туреччині, навпаки, тверждення, що вбивство вірмен у 1913 році було геноцидом, є кримінальним злочином. Як справедливо відзначив один з сучасних західних публіцістів, поліція пам'яті не повинна перешкоджати свободі наукових дискусій! 

 Поділитися