MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Владо, приборкай угодовський екстаз напередодні виборів! – пропонують правозахисникиКВУ: Вибори-2010 - це хаос і непідготованістьПроміжний звіт Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ. Місія спостереження за виборами (24 листопада – 8 грудня 2009р.)КВУ висловив занепокоєння щодо демократичності виборчого процесу в УкраїніНовий закон про вибори в Україні – повернення до часів Кучми, – КВУ45 нардепів вважають, що новий закон про вибори порушує права українцівМожливі загрози проведенню прозорих і демократичних виборівРада подолала вето президента на закон про вибориКВУ критикує зміни до закону про вибори президентаПАРЄ стурбована виборчими законами в УкраїніВибори-2010 в оцінці громадської думкиСпостерігачі ENEMO помітили недолікиУ день виборів журналісти зможуть отримати правову допомогуКВУ не зафіксував суттєвих порушень, які б могли вплинути на загальний результат виборів.Голова комітету виборців: фальсифікатори шукають більш витончені механізмиУроки першого туруВікторе Федоровичу, не ігноруйте теледебати!Чи відпрацьовується технологія масового спотворення результатів виборів?После второго тура президентских выборов в Украине начнётся жесткое противостояние – председатель КИУ (корректированная)Журналістські організації просять ЗМІ не видавати посвідчення стороннім особам

Експерт: Гарячі лінії не повинні стати лініями збору компромату

13.01.2010    джерело: www.dw-world.de

Найпоширенішою скаргою, яка поступатиме на «гарячі лінії», буде відсутність прізвища у виборчому списку, певні експерти. Водночас вони бачать ризик зловживання довірою громадян з метою збору компромату на опонентів.

У день виборів українці цілодобово зможуть поскаржитися омбудсмену про порушення своїх виборчих прав. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова прийматиме скарги через інтернет та телефонну «гарячу лінію». Аналогічну телефонну «лінію довіри» запровадила Служба безпеки України та ще з десяток громадських організацій. Телефон допомоги у день виборів, 17 січня, працюватиме для журналістів у Асоціації-медіа юристів.

Чим більше буде публічної інформації про порушення прав громадян на виборчих дільницях, тим кращою буде доказова база для судових позовів із відновлення прав виборців, впевнений директор політико-правових програм центру Разумкова Юрій Якименко. Втім, за його словами, не виключені й маніпулювання повідомленими на «гарячі лінії».

Метод психологічного тиску

«Я не виключаю  зловживання таким механізмом, коли будуть повідомлення  заздалегідь неправдивими. Це просто перевантажуватиме роботу цих органів чи свідомо провокуватиме певні конфлікти там, де їх не має»,- каже Якименко. Разом з тим, експерт сподівається, що політики на виборах не перетворять «телефони довіри» на збір компроматних даних на своїх опонентів. «Я не думаю, що тут можна буде взяти кількістю таких повідомлень, але певну психологічну функцію вони гратимуть».

Експерт наголошує, що через недосконалість реєстру виборців здебільшого на «гарячі лінії» люди дзвонитимуть для консультацій та за порадами, куди звернутися, якщо їхнього прізвища не має у списку виборців чи повідомлятимуть про порушення у процесі голосування.

Лілія Гришко

 Поділитися