MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент УкраїниRussia’s supreme court rejects proof of innocence in favour of tortured-out ‘confession’ from Ukrainian human rights defender and POWICC issues arrest warrants over Russia’s bombing of Ukraine’s civilian infrastructure as war crimes and a crime against humanityDeclaration of ethical principles of Kharkiv Human Rights Protection GroupOleg Orlov, renowned human rights defender and Memorial Co-Chair, sentenced to 2.5 years for condemning Russia’s war against Ukraine Катування священників, знищення храмівПонад 113 тисяч воєнних злочинів від початку повномасштабного вторгнення РФRussia outlaws major Crimean Tatar human rights group which exposes its repression and calls for liberation of Crimea The UN Committee on the Rights of the Child condemned violations of the rights of Ukrainian children by the Russian FederationНорвегія відмовила ексвагнерівцю у наданні притулку Соборність України: через спротив, піт і кров…A Kharkiv Human Rights Protection Group successful action in 1991Ворожі атаки — реальні та віртуальні. Підсумки тижняUkraine launches war crimes probe after Russians use Ukrainian POWs as human shields Russia is hiding renowned Ukrainian POW & rights activist Maksym Butkevych in occupied Luhansk oblast Arm Ukraine! An Open Letter From Human Rights Defenders To The Governments And Civil Societies Of Free And Democratic NationsУкраїнські правоохоронці виявили 104 російські катівні у восьми областях УкраїниProminent rights activist and journalist Maksym Butkevych vanishes after Russia ‘sentences’ him to 13 years for defending Ukraine Russia at the UN justifies its murder of 53 Ukrainian civilians at a funeral wake in Hroza, claiming ‘Zelensky’ is to blame

Human Rights Watch: Україна вороже ставиться до шукачів притулку і дискримінує частину своїх громадян

20.01.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Серед позитивних змін HRW називає запровадження реформи системи кримінального правосуддя. В результаті правоохоронці стали краще дотримуватися процедурних вимог і ставитися до затриманих із психічними проблемами. Проте в Україні далі поширені свавільні затримання, тортури за ґратами, корупція, а судова система слабка

Незважаючи на деякі позитивні зрушення, становище з правами людини в Україні залишається невтішним. Такого висновку дійшла американська правозахисна організація Human Rights Watch у звіті, який оприлюднили сьогодні у Нью-Йорку. Оглядачі називають головними проблемами України ворожість до шукачів притулку, напади на представників національних меншин і неспроможність влади дати раду з епідемією ВІЛ/СНІДу.

Серед позитивних змін в Україні Human Rights Watch називає запровадження реформи системи кримінального правосуддя. В результаті правоохоронці стали краще дотримуватися процедурних вимог і ставитися до затриманих із психічними проблемами. Проте в Україні далі поширені свавільні затримання, тортури за ґратами, корупція, а судова система слабка.

За оцінкою американських правозахисників, в Україні немає чіткої міграційної політики, а закон стосовно шукачів притулку є надто жорстким. Лише три відсотки тих, хто просить захисту в Україні, отримують такий притулок. При цьому у Державному комітеті з національностей і міграції підготували законопроект, як поліпшити ситуацію.

А поки діє старий закон, 2009 року Україна продовжувала відмовляти у статусі біженця чеченцям, бо офіційний Київ не визнає війну належною підставою для надання притулку.

У вересні минулого року, незважаючи на протести Верховного комісаріату ООН у справах біженців, Україна депортувала шістьох громадян Демократичної республіки Конго. У червні українська влада передала до прокуратури Казахстану конфіденційні документи у справі чотирьох казахських громадян, які просили в Україні притулок. В результаті Казахстан порушив проти них карну справу, а Україна таким чином порушила свій власний закон про біженців.

Human Rights Watch повідомляє про те, що в Україні минулого року тривали напади на мігрантів, шукачів притулку, іноземних студентів, ромів, інших людей неслов’янської зовнішності. Так у січні 2009 року від ножових ран загинув молодий нігерієць, але міліція відразу ж заперечила расовий чинник, хоча і не мала інших вагомих доказів.

Щоб зупинити подібне кровопролиття, Україні радять запровадити чітку юридичну відповідальність за злочини на расовому ґрунті. А жертвам таких злочинів відкрити належний доступ до правосуддя.

Захист «суспільної моралі» як удар по свободі слова

Крім цього, оглядачі вважають, що дискримінації в Україні зазнають кримські татари. Це стосується земельного питання, доступу до освіти і рідної мови. Коли в липні група молодиків напала на пікет кримських татар перед будівлею Кабміну, то міліція лише за цим спостерігала, мовиться у звіті.

Як позитив правозахисники бачать те, що український уряд розширив доступ ВІЛ-інфікованих українців до антиретровірусної терапії, а наркозалежних до терапії із заміщення наркотиків під медичним доглядом, хоча масштаби таких програм наразі менші ніж потреба. Human Rights Watch також зауважує, що десятки тисяч ВІЛ-інфікованих і хворих на рак українців мучаться без потреби, бо не можуть отримати знеболюючих. Це через надто суворі правила доступу в Україні до таких препаратів.

Коментуючи становище зі свободою слова, американські спостерігачі вітають поступ у розслідуванні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Україна здобула похвалу за арешт генерала Олексія Пукача, якого підозрюють у причетності до замовлення злочину.

З іншого боку, обурення правозахисників викликав розгляд у Верховній Раді в червні 2009 року проекту Закону про захист суспільної моралі. Є побоювання, що такий документ може стати приводом для того, щоб заводити карні справи проти журналістів, адже поняття «суспільна мораль» може трактуватися досить широко і суб’єктивно.

 Поділитися