MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна посіла 162-е місце з 183 в рейтингу економічних свобод

20.01.2010    джерело: www.korrespondent.net
Автори рейтингу економічних свобод 2010 Index of Economic Freedom, складеному Heritage Foundation і The Wall Street Journal оцінили рівень економічних свобод в Україні в 46,4 пункта, що на 2,4 п.п. нижче ніж торік

У рейтингу економічних свобод 2010 Index of Economic Freedom, складеному Heritage Foundation і The Wall Street Journal, Україна посіла 162-е місце серед 183 країн світу. До першої п'ятірки лідерів рейтингу увійшли Гонконг (89,7), Сінгапур (86,1), Австралія (82,6), Нова Зеландія (82,1) та Ірландія (81,3). За ними в першій десятці розташувалися, відповідно, Швейцарія (81,1), Канада (80,4), США (78), Данія (77,9), Чилі (77,2), передає Корреспондент.

Як свідчать дані дослідження, найближчі сусіди України в цьому рейтингу Бурунді (160), Того (161), Ліберія (163) і Східний Тимор (164).

Автори доповіді оцінили рівень економічних свобод в Україні в 46,4 пункта, що на 2,4 п.п. Нижче ніж торік, коли Україна посідала 152-е місце.

Найвищий з показників, які були узяті до уваги, виявився рівень прозорості оподаткування, який становить 77,9 п.п. Тоді як найнижчим виявився рівень інвестиційних свобод - 20 процентних пунктів.

Варто підкреслити при цьому, що Україна посідає останнє місце з 43 країн у Європі, а її загальна оцінка нижча, ніж середні світові показники.

Разом з тим автори доповіді стверджують, що Україна зробила ряд важливих структурних реформ в цілях зміцнення своєї економічної бази і добилася щорічного зростання в 5% за останні п'ять років.

Автори дослідження зазначають позитивні кроки у впровадженні конкурентоспроможних ставок податків і членство країни у Світовій організації торгівлі.

"В процесі переходу до більшої економічної свободи Україна відстає від інших європейських країн, особливо в плані створення підприємницького середовища і викорінювання корупції", - йдеться в доповіді.

Також автори вважають, що прогрес в галузі приватизації і залучення іноземних інвестицій був повільним, а нормативні і правові рамки залишаються обтяжливими і неефективними.

"Бюрократичні бар'єри роблять багато комерційних операцій і бізнес-освіту складним завданням. Судовій системі не вистачає незалежності і потенціалу, і правових процедур, які зазвичай схильні до корупції", - вважають автори 2010 Index of Economic Freedom.

Географічно сусіди України розташувалися таким чином: Росія (143-е місце; 50,3 п.п.), Бєларусь (150; 48,7), Молдова (125; 53,7), Польща (71: 63,2) Угорщина (51; 66,1), Словаччина (35;69,7) і Румунія (63;64,2).

Тим часом, співавтор рейтингу Террі Міллер в своїй колонці для The Wall Street Journal пише, що США втрачає позиції щодо своїх основних конкурентів на світовому ринку.

Він зазначає, що цього року з 20 найбільших економік світу, втрати США виявилися одними з найвищих - оцінка знизилася до 78 з 80,7 п. п.

Як повідомлялося раніше, Україна посіла шосте місце в рейтингу економічної злочинності. Вище з країн СНД — лише Росія. В Україні один з найвищих рівнів економічної злочинності в світі. Такі підсумки дослідження, яке проводить міжнародна аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers. Такий аналіз щодо нашої країни був проведений вперше.

І одразу ж Україна потрапила в лідери чорного списку. 45% всіх вітчизняних підприємств, які брали участь в опитуванні, повідомили, що хоч би раз за останніх 12 місяців стикалися з економічними зловживаннями (виявляли їх в процесі своєї діяльності або ставали жертвами). За цим показником Україну обігнали Росія (71%), Південно-Африканська Республіка (62%), Кенія (57%), Канада (56%) і Мексика (51%).

Основними злочинами, з якими стикаються українські бізнесмени, є хабарництво і незаконне заволодіння майном (простіше кажучи, рейдерство). Головними чинниками зростання таких злочинів в Україні в PricewaterhouseCoopers називають корупцію і ненадійність роботи служби безпеки компаній. 55% бізнесменів, що брали участь в опитуванні, оцінили збитки своїх компаній від економічного шахрайства більш ніж в 100 тис дол.

 Поділитися