MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скасування місцевих виборів напряму суперечить Конституції України

23.02.2010    джерело: www.cvu.org.ua

Заява з приводу скасування проведення місцевих виборів, призначених на 30 травня 2010 року.

Комітет виборців України обурений рішенням Верховної Ради України щодо скасування виборів до місцевих органів влади, призначених на 30 травня 2010 року.

Розуміючи всі складнощі щодо нормального забезпечення і проведення чергових місцевих виборів у травні, КВУ наголошує: їх скасування без призначення нової дати, напряму суперечить Конституції України, де чітко зафіксований термін повноважень міських, селищних і сільських голів – 4 роки. Щодо повноважень депутатів місцевих рад, то КВУ нагадує, що на момент їх обрання діяла норма Конституції, згідно якої вони обиралися також на 4 роки – тобто виборець саме на цей строк надав їм мандат довіри. Тому антиконституційні спроби продовжити перебування цих посадових осіб впри владі на місцях повинні розцінюватись як намагання узурпації влади представниками певних політичних сил.

Голосуванням за згадану постанову більшість народних депутатів продемонструвала вершину політичного цинізму: спершу Верховна Рада України не виконує своїх конституційних обов‘язків і не приймає державний бюджет України на 2010 рік, а потім використовує це як привід для неконституційного продовження повноважень органам місцевої влади.

Попри всі намагання юридичного обґрунтування відміни місцевих виборів, для КВУ очевидно, що дане рішення лежить виключно у політичній площині і продиктоване побоюванням більшості парламентських політичних сил втрати існуючих позицій на місцях.

Тому КВУ закликає народних депутатів України найближчим часом прийняти державний бюджет України і призначити нову дату місцевих виборів, яка максимально скоротить строк неконституційного перебування при владі депутатів місцевих рад, міських селищних та сільських голів.

Прес-служба КВУ

 Поділитися