MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд скасував вирок Пенчуку за вимагання

24.02.2010    джерело: ukranews.com
Верховний Суд скасував вирок у 6 років позбавлення волі колишньому директорові торгового центру "Білий лебідь" (Донецьк) Борисові Пенчуку за вимагання

Верховний Суд скасував вирок у 6 років позбавлення волі колишньому директорові торгового центру "Білий лебідь" (Донецьк) Борисові Пенчуку за вимагання і залишив чинним визначення Апеляційного суду Донецької області, що зменшив термін ув’язнення з 5 до 4 років за свідомо неправдиве повідомлення про здійснення злочину.

Про це повідомив адвокат Пенчука Олександр Плахотнюк.

З його слів, у такий спосіб Верховний Суд виправдав Пенчука і зняв з нього обвинувачення у вимаганні (за статтею 189 Кримінального кодексу) і в цій частині закрив провадження.

При цьому, Верховний Суд залишив чинним вирок до 4 років позбавлення волі за статтею 383 Кримінального кодексу (свідомо неправдиве повідомлення про здійснення злочину).

У жовтні 2008 року міліція заарештувала Пенчука і примусово доставила його в прокуратуру Донецької області, мотивуючи це тим, що він нібито ухиляється від слідчих дій у справі депутата Верховної Ради від фракції Партії регіонів Бориса Колеснікова.

Прокуратура Донецької області 22 жовтня 2008 року передала у Ворошилівський районний суд Донецька кримінальну справу за обвинуваченням Пенчука у вимаганні й дачі свідомо неправдивих свідчень про здійснення злочину.

Після цього прокуратура Донецької області порушила проти Пенчука додаткову кримінальну справу за  статтею 189 Кримінального кодексу (вимагання).

Ворошилівський районний суд Донецька засудив Пенчука до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна за вимагання.

Сам Пенчук свою провину заперечує.

В 2009 році Апеляційний суд Донецької області зменшив термін позбавлення волі Пенчуку з 8 до 6 років за вимагання з конфіскацією майна й у такий спосіб затвердив остаточний вирок.

Див. також:  Прокурор вимагав 10 років

 Поділитися