MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Людина — не витратний матеріал для вирішення державних завдань’, — Ян РачинськийВід початку повномасштабного вторгнення росіяни пошкодили та зруйнували 763 об’єкти культурної спадщини в 15 областях УкраїниВ ‘Азові’ є побратимство Людмила Денісова про свою відставку, 4 роки роботи омбудсманом, переміщення українців у РФ, усиновлення українських дітей. Інтерв’ю ХПГНевирішене питання десятиріччяНеформальний конституціоналізм, ефект СШАЄврейське питання в УРСР: дискримінація в хрущовську епоху (1953–1964 рр.)Конституційно-правове регулювання мовних відносин в УкраїніНевивчені уроки, або як розбудити історичну пам’ять?Українська катастрофа ХХ століттяВійна без лінії розмежування…Коли вичистимо «авгієві стайні» української історії?Тест на уважність, або дещо про спроби сховати темне радянське минуле за світлими ілюзорними картинкамиЗагибель Василя СтусаРосійський погляд на українську державність: як не «мазепинство», то «бандерівщина»?У школах самопроголошеної ЛНР скасували історію УкраїниМузей «Перм-36» – совість РосіїBrehnya.ru, або дещо про спадкові гени політики подвійних стандартівДискриміновані вже від народженняІ знову про мову

В Україні напишуть підручники з історії, що об’єднають Схід і Захід

24.02.2010    джерело: tsn.ua
В Інституті національної пам’яті створюють концепцію шкільних підручників з історії України, котрі повинні збалансовано зображувати факти, змушувати учнів думати самим та примирити країну

В Інституті національної пам’яті створюють концепцію шкільних підручників з історії України, котрі повинні збалансовано зображувати факти, змушувати учнів думати самим та примирити країну.
Школярам будуть менше розповідати про військові дії, пом’якшають розповіді про Голодомор, а Степана Бандеру обіцяють висвітлювати з різних точок зору.
За словами голови Українського інституту національної пам’яті Владислава Версюка, нові підручники з історії мають на меті примирити Схід та Захід.
Миритимуть країну різнобічним поглядом на історичні факти. Зміниться навіть вигляд сторінки підручника. Приміром, параграф про Степана Бандеру неодмінно має містити витяги із кількох протилежних першоджерел. Наприклад, спогади очевидців які вважають Бандеру злочинцем і тих, які пишуть, що він герой.
Як розповіла завідувач кафедри історії НАУКМА Наталя Яковенко, у нових підручниках буде зважена, збалансована оцінка історичних подій, яка передбачає, що учень повинен багато думати сам.
Школярі і самі нарікають на незбалансованість та інколи однобокість подання інформації в підручниках.
Викладачі і з Донецька, і зі Львова вітають деполітизацію історії та зображення якомога більше доль успішних українців.
"Треба додати людського обличчя цій історії і показати повсякденне життя людей, показати стратегії виживання людей в тій чи інший етап української історії", - вважає доцент кафедри новітньої історії України Львівського національного університету ім. І.Франка Олег Павлишин.
"В Європі давно вже мислять категоріями політичної нації, а етнічний аспект вже давно не відіграє єдиної формуючої ролі. Наша історія має писатись як історія українців, а не історія географічних просторів України в її сучасних кордонах", - впевнений викладач Донецького національного університету Юрій Теміров.
Коли позитивну українську історію впровадять у шкільні програми, поки що невідомо.

 Поділитися