MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Електронний запобіжник проти застосування тортур

04.03.2010    джерело: human-rights.unian.net

Харківський інститут соціальних досліджень розробив електронний реєстраційний термінал для осіб, які відвідують районні відділи міліції.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив  помічник міністра внутрішніх справ з прав людини по Харківській області Юрій Чумак.

За його словами, головна ідея полягає в тому, що особа, яка перетинає поріг органу міліції, отримує за допомогою реєстраційного терміналу листок обліку, що фіксує дату та час її приходу чи виходу.

"Така система реєстрації відвідувачів вже тривалий час працює в правоохоронних органах європейських країн та довела свою ефективність, тому що у будь-який момент часу у чергового офіцера або в іншої посадової особи є в розпорядженні дані про зареєстрованих громадян у відділі поліції", - сказав Ю. Чумак.

За сприяння Громадської ради з питань забезпечення прав людини при ГУМВСУ в Харківській області такий термінал було встановлено у Жовтневому РВ м. Харкова. Харківський інститут соціальних досліджень протягом дії експерименту три місяці підтримував та обслуговував роботу електронного реєстраційного терміналу.

У Міністерстві внутрішніх справ наголошують, що така електронна реєстрація відвідувачів райвідділів міліції є запобіжником проти застосування тортур та поганого поводження в органах та підрозділах МВС України.

"Вперше в історії української міліції громадянин, який відвідує РВ (без урахування кримінально-процесуальних статусів) отримує документальне підтвердження свого перебування в органі міліції, яке дозволяє йому ґрунтовно відстоювати, в разі необхідності, свою позицію у прокуратурі та суді", - зазначив Ю. Чумак.

Проект здійснено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися