MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Електронний реєстратор: експеримент завершено

03.03.2010   
Вперше в історії української міліції громадянин, який відвідує райвідділ, отримує документальне підтвердження свого перебування в органі міліції, яке дозволяє йому ґрунтовно відстоювати, в разі необхідності, свою позицію у прокуратурі та суді.

 

03 березня в прес-центрі ГУМВС України в Харківській області відбулася прес-конференція, присвячена результатам експерименту, сутність якого полягає у використанні електронного реєстраційного терміналу для осіб, що відвідують райвідділи міліції. Людина отримує спеціальний обліковий аркушик, в якому вказано дату й час приходу й виходу з райвідділу. Термінал розроблено Харківським інститутом соціальних досліджень (ХІСД) за підтримки міжнародного фонду «Відродження» і за сприяння Громадської Ради з питань забезпечення прав людини при ГУ МВС України в Харківській області встановлено в Жовтневому РВ м. Харкова. Експеримент тривав протягом трьох місяців з 11 листопада 2009 року по 11 лютого 2010 року.

«Целью терминала была каким-то образом дисциплинировать сотрудников милиции,– зазначив заступник начальника ГУМВС України – начальник штабу, полковник міліції Микола Фоменко.– С другой стороны, это – правовое обучение граждан. Если мы доведём до каждого гражданина, что у него есть определённые права, он будет ими пользоваться. В основной массе у нас население юридически, так сказать, не совсем грамотное. Увеличилось количество зафиксированных посещений райотдела примерно на 400 человек. Это тоже мобилизует работников милиции, дисциплинирует. Мы этот эксперимент (со стороны милиции) на 100% поддерживаем, думаем, как этот эксперимент превратить в нашу повседневную работу, чтоб такие терминалы в каждом райотделе существовали. Основные жалобы поступают со стороны граждан о том, что якобы незаконно доставили, незаконно задержали, якобы применяли какие-то недозволенные методы. Милиция пытается свою работу делать открыто (за исключением следственных мероприятий, оперативно-розыскной деятельности). Подтверждение этого – постоянно действующие мобильные группы. Есть постоянное разрешение на проверку и посещение всех райотделов и, в том числе, комнат доставленных. Положительный результат работы терминала есть, мы это поддерживаем. Я докладывал заместителю министра об эксперименте, о том, что по его окончании будет наш анализ и предложения. Наше мнение и мнение начальника главного управления – положительное».

«Одно из самых больших достижений – увеличилось число фиксаций посетителей. Терминал действительно дисциплинировал сотрудников райотдела,– сказав провідний експерт „Харківського інституту соціальних досліджень“ Андрій Черноусов. Часть из них приняла эксперимент с прохладцей – зачем, мол, нужны эти сложности. На самом деле никаких сложностей это не вызвало и когда мы демонтировали терминал, сотрудники с горечью спрашивали: „Уже всё?“. Что касается технических недостатков. Во время сильных морозов мы были вынуждены терминал несколько раз отключать, температура опускалась ниже –30 °C, а терминал находился в фойе, которое фактически не отапливается. Главная его часть – это жидкокристаллический экран, и кристаллы на прикосновение не реагировали. Были и такие случаи, когда граждане, к сожалению, отказывались регистрироваться. Как я узнал потом, эти люди постоянно приходят с какими-то жалобами на действия сотрудников милиции, в 95% случаев необоснованными. Пользуясь возможностью, ещё раз хочу заметить, что милиция действует публично. Если гражданин обратился в милицию, он обязан дать в её распоряжение часть своих персональных данных: Ф. И. О., год рождения, адрес проживания. Самый главный результат – мы показали, что, в принципе, проблема регистрации граждан решаема, и снизить количество нефиксированных посещений райотделов, и тем самым обеспечить реализацию прав граждан на защиту от жестокого обращения, вполне реально».

«На кінець експерименту середньостатистичний час знаходження громадян у райвідділі зменшився. Це свідчить про те, що це працівників міліції дисциплінувало, бо вони розуміють, що час буде чітко проконтрольований,– каже помічник Міністра внутрішніх справ з прав людини Юрій Чумак.– Наприклад, в одному з райвідділів, в якому такого терміналу не було, під час візиту мобільної групи виявили людину, яка знаходилася там зранку, а приїхали ми туди о шостій вечора. В слідчого не було часу з нею попрацювати, в нього кілька людей було. А в журналі фіксації на першому посту цієї людини не було зафіксовано – або забули чи так провели».

Серед позитивних результатів учасники прес-конференції назвали, зокрема, те, що звіт, який складає програма електронного реєстраційного терміналу, дозволяє чітко відслідковувати, скільки часу працюють співробітники райвідділу з громадянами-відвідувачами, що є цінним показником у прийнятті управлінських рішень по персоналу стосовно використання робочого часу та навантаження. Електронна реєстрація громадян-відвідувачів є дійовою мірою запобігання застосування тортур та поганого поводження в органах та підрозділах МВС України. Вперше в історії української міліції громадянин, який відвідує райвідділ (без урахування кримінально-процесуальних статусів), отримує документальне підтвердження свого перебування в органі міліції, яке дозволяє йому ґрунтовно відстоювати, в разі необхідності, свою позицію у прокуратурі та суді.

Підготував В. Бацунов

 Поділитися