MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

П’ятеро закарпатців отримали нагороди за порятунок євреїв в роки війни

10.03.2010    джерело: zakarpattya.net.ua
П’ятеро закарпатців - мешканців Хустського і Тячівського районів – які в роки війни, смертельно ризикуючи, врятували життя євреям, удостоєні орденів "За мужність" ІІІ ступеню

П’ятеро закарпатців - мешканців Хустського і Тячівського районів - удостоєні орденів "За мужність" ІІІ ступеню. У вівторок, 2 березня, голова облдержадміністрації Олег Гаваші за дорученням Президента України вручив ці високі державні нагороди.

Про це Закарпаття онлайн повідомили і управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА.

Вислів "Нагорода знайшла свого героя" – саме про цих п’ятьох мужніх закарпатців. Адже ще понад шістдесят років тому, ще зовсім юними, вони вчинили подвиг – в роки війни, смертельно ризикуючи, вони врятували життя євреям.  Тоді тих, хто переховував євреїв, фашисти розстрілювали на місці.

Про це добре знали в сім’ї Василя та Миколи Феєрів із Великої Угольки Тячівського району, але мужні люди півтора року переховували чотирьох євреїв. Так само і родина Василини Плиски із села Ганичі на Тячівщині дала прихисток чотирьом євреям. Понад 7 місяців ховався від фашистів єврейський хлопчик в сім’ї Петра Юращука із Вишкова Хустського району. А родина Марії Шутко із Хуста врятувала життя двом євреям, що втекли із угорського концентраційного табору.
Єврейська рада України та Фонд "Пам’ять жертв фашизму в Україні" звернулись до Президента України з проханням нагородити цих мужніх людей. Відповідний Указ був підписаний Президентом України. На превеликий жаль, Марія Василівна Шутко не встигла отримати цієї високої державної нагороди – у грудні минулого року її серце зупинилось. Тож Олег Гаваші вручив орден донькам Марії Василівни.

 Поділитися