MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У Росії заблокували сайт ініціативи ‘Трибунал для Путіна’Нацрада = Роскомнадзор? Чи загрожує свободі слова закон ‘Про медіа’?Мир поза законом — дайджест російських протестів‘Війна — реквієм здоровому глузду’ — дайджест російських протестівВкотре про новітній український конституціоналізмВиступ на дискусії «Хто і навіщо цензурує українське мистецтво?»Про цензуру (з приводу перевірки на відповідність Конституції України окремих положень законів України «Про кінематографію» та «Про телебачення і радіомовлення»)Спільна заява щодо проекту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення інформаційної безпеки України” (№ 6688)Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 133 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 10.07.2017 – 14.07.2017Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України. Бюлетень № 9 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 09.02.2015 – 13.02.2015Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України. Бюлетень № 8. Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 02.02.2015 – 06.02.20157. Свобода вираження поглядівМова ворожнечі в Інтернет-ЗМІ стосовно представників ромської національної меншини в ЗакарпаттіЦензура заборонена. Запобіжником повинна бути журналістська етикаМіліція – найбільший ворог преси в УкраїніВ Україні журналістам заважають працюватиDelfi AS проти ЕстоніїЯк дотримувалися права ув’язнених в Україні в 2012 роціПроект Конституції України (2012) із постатейними коментарямиСуспільство самвидаву – замість друкарських машинок файлообмінники

Цензура в Інтернеті посилюється

12.03.2010    джерело: europe.newsru.ua
Репортери без кордонів знову оприлюднили звіт «Вороги Інтернету», де зафіксовано методи контролю над мережею, до яких вдається влада окремих держав, а також утиски блогерів і репресивні заходи щодо «кібердисидентів»

Замість свободи в Інтернеті може бути арешт

«Інтернет перетворився на місце боротьби за доступ до вільної інформації. Дедалі більша кількість країн намагаються посилити онлайн-контроль. Водночас збільшується група винахідливіших і солідарніших інтернет-користувачів, яка намагається обходити цей нагляд», зазначається в заяві організації «Репортери без кордонів».

Репортери без кордонів знову оприлюднили звіт «Вороги Інтернету», де зафіксовано методи контролю над мережею, до яких вдається влада окремих держав, а також утиски блогерів і репресивні заходи щодо «кібердисидентів». У цьому переліку знову опинилися 12 країн – найбільших ворогів Інтернету: Китай, Іран, Бірма Північна Корея, Туркменістан, Куба, Саудівська Аравія, Єгипет, М’янма, Узбекистан, Сирія, Туніс і В’єтнам.

Обмежений доступ

У цих країнах деяких Інтернет-користувачів переслідують, а доступ до «небажаної» інформації у мережі технічно ускладнюють. Наприклад, Китай та Узбекистан намагаються перетворити інтернет лише на внутрішню мережу в країні, а в Північній Кореї, Туркменістані та М’янмі левова частка населення взагалі не має доступу до «світової павутини», констатують в організацій.

Серед загрозливих тенденцій експерти називають спроби таких країн, як Іран чи М’янма, у дні, коли очікуються протести чи масові демонстрації, цілеспрямовано пошкоджувати зв’язок, аби запобігти поширенню інформації та фото чи відеодоказів зловживань.

Китай найкраще контролює Інтернет

Але найбільш досконалу систему контролю за інтернетом має Китай. Не набагато відстає від нього Туніс, де 12 Інтернет-провайдерів країни прямо чи опосередковано перебувають під контролем режиму, що призводить до закриття сайтів, які поширюють опозиційні погляди або критику від правозахисних організацій.

Крім 12 «ворогів Інтернету» організація «Репортери без кордонів» поширила перелік країн, де вживають заходів, які можуть призводити до цензурування. До цієї групи вперше додано Росію та Туреччину. У цьому списку також Австралія та Південна Корея.

Експерти відзначають, що кількість арештів «нелюбих» блогерів та Інтернет-дисидентів зросла за минулий рік до 120 осіб. Більшість таких випадків зафіксовано у Китаї.

Наталя Неділько/ Тетяна Бондаренко/dpa /epd

 Поділитися