MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Петиція на підтримку зовнішнього незалежного оцінювання

18.03.2010   
Громадськість не зможе і не схоче змиритися із втратою рівного доступу до вищої освіти.

Шановний пане Президенте!

Від 17 лютого 2010 року на Вас особисто покладено політичну відповідальність за долю країни і захист конституційних прав громадян України.

Нинішні хвороби української держави є спільним дітищем не лише світової економічної кризи, але й нашої політичної кон’юнктури. Відтак, будь-який поступ на шляху подолання руйнівної кризи потребуватиме від усіх однієї важливої умови – консолідованих зусиль уряду, політикуму та широкої громадськості.

За таких умов будь-який рух до політичного чи кадрового реваншу є шляхом у глухий кут. Нового раунду ескалації політичного або ідеологічного протистояння країна може не витримати. Особливо тоді, коли уряд не має вже не лише жодного шансу, але й права на популізм.

За таких умов будь-які кроки з боку влади, що провокують до загострення протистояння в соціумі, завдають непоправної шкоди як авторитетові уряду, так і його соціальній місії. Серед подібних «чутливих» сфер освіта відіграє не останню роль.

Не випадково заклики до радикального перегляду напряму і змісту освітньої реформи, озвучені керівником гуманітарного блоку новопризначеного уряду, призвели до численних протестів з боку широкого кола громадських структур і політичних сил. Вони якнайкраще засвідчили ризики і загрози публічно анонсованих намірів.

Перше. Громадськість не зможе і не схоче змиритися із втратою рівного доступу до вищої освіти. За даними фонду «Демократичні ініціативи», 78% абітурієнтів оцінює незалежне оцінювання як ефективний засіб боротьби з корупцією, а 72% їх батьків довіряють ЗНО як ефективному способу справедливого відбору до вищих навчальних закладів. Ці люди – громадяни України, які мають особистий досвід здобуття безоплатної вищої освіти – без хабара і «телефонного права».

Друге. Нерозважливі кроки зі зміни правил вступної кампанії, менш як за три місяці до її початку, вступатимуть у конфлікт із принципом правової визначеності, провокуючи громадян до всіх мислимих форм протесту, гарантованих Конституцією України. За будь-яких умов це не додасть стабільності уряду, а соціальної підтримки – тим більше.

Третє. Економіка та бізнес як ніколи потребують висококваліфікованих кадрів, без яких економічне зростання неможливе. Саме якість освіти і підготовки фахівців найбільше втратить у разі відмови від обов’язкового незалежного оцінювання. Жодна передвиборна риторика не може виправдати таку перспективу.

Попри всі політичні та ідеологічні розбіжності нас усіх тримає разом український народ, вартий кращої якості життя, безпеки і добробуту.

Той самий народ, який чекає від глави держави мудрих і відповідальних кроків для консолідації суспільства на шляху до подолання кризи – як економічної, так і політичної.

Вибір за Вами, пане Президенте.

Від редакції «ПЛ»: Шановнні колеги, бажаючі можуть приєднатися допетиції на підтримку ЗНО за адресою: http://petition.org.ua/?action=view&id=251163

По можливості поширьте, будь ласка,цю петицію.

 Поділитися