MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Покращення життя вже сьогодні» почалося зі звільнень шахтарів

18.03.2010   
Лариса Заливна, Микола Козирев

Адміністрація ВАТ «Краснодонвугілля» нищить Незалежну профспілку гірників за те, що вона не надала згоди на погіршення умов оплати праці шахтарів порівняно з законодавством. Директор шахти ім. М.П. Баракова цього ВАТ Чепурной А. 9 березня 2010 р. зробив подання на звільнення з роботи членів профспілкового комітету НПГ шахти ім. М.П. Баракова членів профспілкового комітету НПГ шахти ім.. М.П. Баракова голови НПГ Дмитра Калітвенцева, заступника голови Григорія Ткача, членів Виконавчого бюро НПГ Олексія Мащенка та Володимира Данілейка, як таких, що не дали згоди на порушення Кодексу законів про працю (КЗОТ) та Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці» і не погодилися на погіршення умов оплати праці шахтарів.

Нові умови оплати праці були розроблені та рекомендовані керівництву ВАТ «Краснодонвугілля» (до речі, як і керівництву схожого ВАТ «Павлоградвугілля») київською фірмою «Хей груп», яка, за її запевненнями, не є дочірньою організацією міжнародної фірми «Hay Group». Фахівці фірми, може, не врахували особливостей організації праці на шахтах як на підприємствах з особливо важкими, небезпечними та складними умовами роботи. Може, не додивилися до вітчизняного законодавства, в якому дається чітка відповідь, нижче якого рівня не може бути мінімальна заробітна платня для 6 груп працівників шахт (законодавство виходить з розміру мінімальної оплати праці в цілому по Україні та коефіцієнтів співвідношень з нею в 6 професійних групах працівників шахт). Може, не розраховували, що їхніми рекомендаціями прикриються зі своїми власними трактуваннями директори шахт, які завжди намагалися заплатити шахтарям менше заробленого або взагалі не платити, як в буремні 90-ті роки. Як би там не було, але результат вийшов несподіваний для фірми «Хей груп»: до Незалежної профспілки адміністрація не прислухалася, на норми Конституції та законів, на які посилалися профспілкові функціонери, не зважила, незгодних шахтарів почали звільняти з формулюванням: «за незгоду продовжувати роботу у зв’язку зі змінами умов праці». Останнє формулювання надумане, позаяк профспілкові чільники заявляли не про «незгоду продовжувати роботу у зв’язку зі змінами істотних умов праці», а про «незгоду з впровадженням нового Положення про інтегровану систему винагороди» на даному виробництві та вимагали «проводити оплату праці згідно з Галузевою угодою та законодавством України». А це вже пересмикування причин директорами, що тягне за собою різні статті КЗпП, а отже, різні юридичні наслідки вчинення таких дій.

Але вугільні генерали рівняються на тих, хто нагло порушує закони та конституційні права громадян. Та з шахтарями такі жарти небезпечні. Шахтарі подають судовий позов до адміністрації ВАТ. Громадськість їх підтримує. Побачимо, чи стануть належно реагувати Генеральний прокурор, контролюючі органи та й нова влада взагалі, яка обіцяла навести порядок в країні. От і подивимося, чого варта нова влада. .

Довідка.

Середня зарплата по ВАТ за новими умовами складає до 3 тисяч грн.

Але, згідно з законодавством і Галузевою угодою, оклади шахтарів мають бути іншими:

По першій групі ставок:

1 розряд - 4040,93 грн.

2 розряд – 4406,95 грн

3 розряд – 4844,15 грн.

4 розряд – 5455,32 грн.

5 розряд – 6259,66 грн.

6 розряд – 7276,39 грн.

По другій групі ставок:

1 розряд - 4386,62 грн.

2 розряд – 4783,14 грн.

3 розряд – 5262,14 грн.

4 розряд – 5923,01 грн.

5 розряд – 6785,53 грн.

6 розряд – 7897,73 грн.

 Поділитися