MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники закликають главу МВС утриматись від ліквідації Управління моніторингу прав людини

18.03.2010    джерело: www.dw-world.de
МВС каже, що діє на виконання наказу президента про скорочення центрального апарату міністерства, але навіщо скорочувати ефективні структури, які давали можливість оперативно реагувати на порушення прав людини?

Понад тридцять правозахисних організацій України закликали міністра внутрішніх справ утриматись від ліквідації Управління моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. МВС заявляє, що виконує наказ.

Міністерство внутрішніх справ каже, що діє на виконання наказу президента про скорочення центрального апарату міністерства. Радник глави МВС Анатолія Могильова Костянтин Стогній заявив, що скорочення представників міністра по областях відбувається в межах доручення президента Януковича та прем’єра Азарова про скорочення центрального апарату МВС. 

Натомість представники громадських правозахисних організацій, що підписали протест проти намірів глави МВС, кажуть, що звільненню підлягатимуть регіональні працівники, без яких Управління моніторингу прав людини в київському офісі "буде як без рук":

"Скорочення можливі там, де якийсь орган працює неефективно. Але скорочувати ефективні структури, які давали можливість оперативно реагувати на порушення прав людини, це, я думаю, невірне рішення", – сказав "Німецькій хвилі" заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Правозахисники очікують, що внаслідок таких реформ в міліції буде завдано шкоди роботі мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини в підпорядкованих МВС місцях позбавлення волі, щодо виконання плану дій проти расизму та ксенофобії, цивілізованої взаємодії із вболівальниками і гарантування надійної безпеки під час прийому Україною матчів європейської футбольної першості 2012 року.

В разі, як МВС проігнорує звернення громадськості, як сказав правозахисник Євген Захаров, правозахисники апелюватимуть до європейських та міжнародних інституцій, таких, як ОБСЄ та Рада Європи.

Олександр Савицький

 Поділитися