MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення українських істориків до Голови Служби Безпеки України Валерія Хорошковського

29.03.2010    джерело: pravda.com.ua
Робота над розсекреченням архівних документів й надалі має залишатися у правовому полі, як цього вимагає чинне законодавство та загальноприйнята практика демократичних держав світу, зокрема коли йдеться про забезпечення права громадян на вільний доступ до інформації.

Шановний Валеріє Івановичу!

Упродовж останніх років відбулася низка позитивних змін у сфері налагодження діалогу між Службою Безпеки України та українським суспільством. Зокрема Галузевий державний архів Служби Безпеки України став набагато доступнішим та відкритим для дослідників, що, без сумніву, є свідченням демократичних перетворень у нашій країні. Вивчення матеріалів архіву дало можливість науковцям об'єктивно висвітлювати суперечливі, а часто й узагалі невідомі раніше сторінки історії України.

Із засобів масової інформації ми дізналися про Вашу позицію щодо роботи над оприлюдненням архівних матеріалів, які зберігаються у Галузевому державному архіві СБУ. Зокрема Ви зазначили, що "завданням служби, перш за все, є оберігати свої секрети та охороняти закони, які ці секрети створили".

Такі висловлювання можна потрактувати як намір згорнути процес розсекречення та оприлюднення архівних документів, які зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ. Ваша позиція викликає стурбованість щодо подальшої діяльності галузевого архіву. Хочемо підкреслити, що можливість доступу до архівних матеріалів та їх вивчення є запорукою суспільної стабільності у державі. Здійснене на основі архівних матеріалів дослідження низки складних історичних проблем може дати відповіді на ті гострі питання суспільної дискусії, які, на превеликий жаль, стали предметом маніпуляцій деяких сучасних політиків.

Практика роботи архівних установ спецслужб у демократичних країнах світу демонструє чітко визначені стандарти. Архівні документи, які стосуються політичної боротьби середини минулого століття, а особливо політичних репресій, у тих країнах, що перейшли від тоталітаризму до демократії, давно відкриті для громадськості. Оприлюднення архівних документів спецслужб тоталітарного періоду свідчить про те, що державна влада остаточно позбавилася політичного спадку недемократичного минулого, і що особливо важливо, зробила його однозначну оцінку.

Уважаємо, що зупинення роботи над опрацюванням та оприлюдненням архівних матеріалів Галузевого державного архіву СБУ стане кроком назад в утвердженні демократії у нашій країні і, щобільше, негативним сигналом для інших країн про відмову українського керівництва від базових демократичних цінностей. Такі дії не сприятимуть розвиткові історичної науки, а за певних обставин можуть прямо перешкоджати новим дослідницьким роботам. Робота над розсекреченням архівних документів й надалі має залишатися у правовому полі, як цього вимагає чинне законодавство та загальноприйнята практика демократичних держав світу, зокрема коли йдеться про забезпечення права громадян на вільний доступ до інформації.

Звернення підписали:

Роман Шуст

Михайло Кріль

Леонтій Войтович

Оксана Франко

Роман Сілецький

Зоя Баран

Ольга Щодра

Алла Середяк

Андрій Козицький

Тарас Марискевич

Іван Федик

Віктор Сусак

Ігор Мрака

Богдан Чума

Модест Чорний

Юрій Овсінський

Ярослав Погоральський

Олег Дудяк

Левко Калиняк

Ігор Лило

Тарас Возняк

29.03.2010

 Поділитися