MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘В українців є колективна травма’, — психолог Олена ГрибановаКатували електрострумом й називали це ‘дзвінком Путіну’Рік війни, резолюція Генасамблеї ООН, День спротиву окупації Криму — підсумки тижня‘Всю дорогу ми молилися вголос’, — диякон Микола Сердюк розповідає, як його сім’я виїжджала з окупаціїФальшиве ‘різдвяне перемир’я’, закриття місії ООН щодо Оленівки, перший у цьому році обмін полоненими — підсумки тижня Сьогодні – 35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕСЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 53 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 14.12.2015 – 18.12.201519. Екологічні права21. ЕКОЛОГІЧНІ ПРАВА1. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД СТАНУ З ПРАВАМИ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ В 2012 р.Державна політика щодо прав людини в Україні в 2012 р.Українського правозахисника затримали у Білорусі у зв’язку з терактомУкраїнські екологи скаржаться на Білорусь до ЖеневиУкраїна вимагає від Лукашенка припинити політрепресіїОгляд публікацій української преси за темою «Права людини» (березень 2005 р.)

Будівництво АЕС у Білорусі загрожує Україні!

01.04.2010    джерело: www.civic.ua
В Білорусі була проведена Громадська екологічна експертиза, яка дала негативне заключення даному проекту. Експерти, що готували Громадську експертизу, приїхали до Києва розповісти, чому цей проект Білоруської АЕС становить небезпеку і для України

31 березня 2010 р проводяться громадські слухання з приводу планів будівництва Білоруської АЕС. Перед слуханнями представники громадських організацій України та Білорусі на прес-конференції представили вагомі аргументи проти цього проекту.
В Білорусі була проведена Громадська екологічна експертиза, яка дала негативне заключення даному проекту. Експерти, що готували Громадську експертизу, приїхали до Києва розповісти, чому цей проект Білоруської АЕС становить небезпеку і для України у тому числі.
Секретар громадської екологічної експертизи Татьяна Новікова (Білорусь) говорить: «Громадська екологічна експертиза дала негативний висновок щодо проекту. Оцінка впливу на навколишнє середовище зроблена некоректно, необ’єктивне та є відтворенням рекламних матеріалів Росатома. Це дезінформує як громадськість, так і осіб, що приймають рішення. На думку Громадської екологічної експертизи такий проект АЕС реалізовувати просто небезпечно.»
«Для спорудження пропонується російський проект «АЕС-2006» з реактором ВВЕР-1200. Така АЕС ніде й ніколи не була споруджена та, відповідно, випробувана на практиці. Про чорнобильський РБМК нам теж розповідали, що він надійний та безпечний. Тому немає жодних підстав вважати цю технологію безпечною. Білорусам та українцям пропонують стати такими собі піддослідними особами з випробування проекту Росатома. А можлива аварія реально може зачепити територію України», – стверджує фізик-ядерщик, експерт громадської екологічної експертизи Білоруської АЕС Андрей Ожаровський («Екозащіти», Росія).
«За будь-яких обставин більшу частину радіоактивних відходів Білорусь буде змушена захоронювати на своїй території. А це дорого і вкрай небезпечно. Але навіть і найнебезпечнішу частину відходів – відпрацьоване ядерне паливо – скоріше за все доведеться залишати в Білорусі, оскільки у Росії своїх відходів нікуди подіти. АЕС навіть при нормальній роботі постійно викидає значну кількість радіоактивних матеріалів в атмосферу, на поверхню землі та в грунтові води. Всі ці матеріли можуть досягнути території України» - говорить професор, доктор технічних наук Лєпін Георгій Фєдорович з Білорусі.
«Атомна енергетика не має перспектив ні в Білорусі, ні в України, ніде в світі» - стверджує заступник Голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.
«Відповідно до законодавства України Оцінка впливу на навколишнє середовище повинна включати всі можливі негативні впливи цього проекту. В ОВНС Білоруської АЕС не проведно оцінки впливу поводження з відпрацьованим ядерним паливом та з радіоактивними відходами. Також там ігнорується шкідливий вплив, який існуватиме при знятті станції з експлуатації. Тому, наприклад, існуючий проект Білоруської АЕС не виключає захоронення високорадіоактивних відходів на берегах Дніпра» - зазначає Голова Ради Рівненської громадської організації «Екоклуб» Андрій Мартинюк.
З усього вищенаведеного випливає, що у результаті реалізації планів з будівництва АЕС у Білорусі можливі значні негативні впливи на довкілля та здоров’я людей в Україні. Наприклад, якщо сховища ВЯП та РАВ будуть розташові неподалік українського кордону або на берегах Дніпра.
Подібні можливі негативні впливи не описані у Попередньому звіті, їх величини залишаються невідомими. Тому існуючий проект Білоруської АЕС повинен бути відхилений.

Контакти
Татьяна Новікова + 375291056590
Андрій Мартинюк + 380972359232
[email protected]
www.ecoclub.ukwest.net

Джерело : Національний екологічний центр України

 Поділитися