MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Чому я подала в суд на прем’єра Азарова?Правозахисники скаржаться Карпачовій на дискримінацію жінок АзаровимАзаров: проводити реформи - не жіноча справаЗа кількістю жінок-вископосадовців Україна пасе задніхВони б’ють по тих, хто рятує життя. Підсумки тижняДень бабака замість години суду. Дайджест російських протестівЗвіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораТюрма за лайки? Як в Україні карають за виправдовування російської агресіїРеферальна мережа. Процедури функціонуванняЗвіт за результатами моніторингового візиту до Рівненського слідчого ізолятора‘Відсутність паліативної допомоги та нестача лікарів’, — звіт за результатами моніторингового візиту до Львівської установи виконання покарань №19 ‘Подвійні удари’ — росіяни цілять по рятувальниках, як робили це в СиріїСобор, лікарня, центр переливання крові — ‘військові цілі’ окупантів. Підбиваємо підсумки тижняБез права називати війну війною. Дайджест російських протестів‘Бездоганну поведінку судом не встановлено’ — звіт за результатами моніторингового візиту до Надержинщинської виправної колонії №65 Катування та рабська праця: Росія планує побудувати десятки нових в’язниць для українців — APКатування українських військовополонених та цивільних ув’язненихМаєш паспорт — живи: в окупованому Запоріжжі росіяни не видають інсулін, якщо в людини немає паспорта РФ Великодній спротив тоталітаризму. Дайджест російських протестів

Українські жінки позиваються проти Азарова

06.04.2010    джерело: www.dw-world.de

Українські жінки намагаються в судах боротися із сексистськими висловлювання можновладців. Щоправда, юристи сумніваються у перспективності таких судових позовів.

До 10 квітня позов, поданий до Печерського райсуду Києва із заявою про порушення прем’єр-міністром конституційної норми про рівність прав жінок і чоловіків, має бути уточнений. Про це «Німецькій хвилі» розповіла позивачка – президент «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко: «Чимало з того, що рекомендують роз’яснити, вже є у позовній заяві, в якій я прошу визнати висловлювання Миколи Яновича у Дніпропетровську про те, що «не жіноча справа – проводити реформи», дискримінаційним і неправомірним та відшкодувати моральну шкоду в одну гривню».

Левченко переконана, що робитиметься все, аби не дати руху цьому позову. Утім, керівник «Ла Стради» не збирається зупинятися і сподівається в такий спосіб привернути увагу до проблем гендерної дискримінації у державі. «Треба напрацьовувати судову практику в цій сфері. Часто є дискримінація за статтю на роботі, а люди не подають до суду», - зауважує Левченко. І нагадує: якщо на національному рівні всі засоби захисту будуть вичерпані, можна використовувати можливості захисту своїх прав на міжнародному рівні. Адже є процедура, яка дозволяє подавати індивідуальні скарги до Комітету ООН Конвенції подолання усіх форм дискримінації щодо жінок.

Юристи сумніваються

Київський адвокат В’ячеслав Якубенко не бачить перспективності такого судового позову: «У деяких випадках громадські кампанії бувають значно ефективнішими, ніж звернення до суду». Позов Левченко, до речі, не єдиний: керівниця Інформаційно-консультативного жіночого центру Олена Суслова подала заяву щодо порушення конституційного права на рівність прав жінок і чоловіків до окружного адміністративного суду Києва. Відповідачем зазначено не лише главу уряду, а й кабмін у цілому.

Раніше прес-служба уряду поширила заяву, що висловлювання Азарова про «жіночу справу» перекрутили, але Левченко стверджує, що має аудіозапис цієї заяви. Раніше жіночі організації звернулися зі скаргою на Азарова до Уповноваженого ВР з прав людини та міністерства сім’ї, молоді і спорту, адже таку можливість дає закон про забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків та жінок. Утім, каже Левченко, поки ніякої відповіді не було.

Ольга Веснянка

 Поділитися