MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Репортери без кордонів» засуджують спроби залякування журналістів в Україні

06.04.2010    джерело: imi.org.ua
Правозахисники 3-го квітня заявили про неприйнятність методів, якими поводяться з журналістами в Україні останнім часом. Йдеться про два інциденти, що сталися в березні в Києві. Журналістку Олену Білозерську та фотокора Олексія Фурмана викликали в відділення міліції

Правозахисники «Reporters sans frontières» 3-го квітня заявили про неприйнятність методів, якими поводяться з журналістами в Україні останнім часом. Йдеться про два інциденти, що сталися в березні в Києві. Журналістку інтернет-видання Олену Білозерську (http://bilozerska.livejournal.com) та фотокора Олексія Фурмана, з агенції новин "Фотолента" (www.phl.ua) викликали в відділення міліції (30 березня Білозерську, та на початку березня Фурмана).  Їх допитали щодо маніфестацій активістів опозиційних рухів, які вони висвітлювали в лютому.  27 березня на підставі судового доручення слідчі провели обшук в їх квартирах та перевірили їх комп’ютери. В Олени Білозерської вилучили два CD-диски з фотографіями. Слідчі забрали в Олексія Фурмана два системних блоки комп’ютера , чотири фотокамери без плівки та близько п’яти десятків CD-дисків. Згодом все обладнання Фурману повернули.

«Репортери без кордонів» заявляють про неприйнятність того, яким чином правоохоронці поводилися з обома журналістами. Насправді, до них ставляться як до підозрюваних, та не як до свідків, тоді як вони лише виконували свою роботу та висвітлювали сьогоденні події. Вилучення журналістських матеріалів є порушенням закону України. Ми просимо українських правоохоронців дотримуватися закону та покласти край цій практиці, що ставить під загрозу свободу преси. Журналісти не є допоміжним персоналом юстиції.  Органи влади не повинні вербувати їх, переслідуючи маніфестантів. Ми вимагаємо, щоб усі DVD Олени Білозірської повернули їй якомога скоріше. Також використані методи, схоже, мають на меті спонукати журналістів вдаватися до самоцензури», - заявляють «Репортери без кордонів».Обидва журналісти сказали, що міліція з особливою старанністю шукала фотодокументи та відеозаписи, що мають відношення до «Автономного спротиву», руху радикальної опозиції. Міліція забрала фотографії маніфестантів, які закидували яйцями, фарбою та газовими шашками магазин хутра 18 лютого в Києві, протестуючи проти вбивств тварин.  Одного з маніфестантів арештували. Разом з ним того ж самого дня на більш ніж три години затримали Олексія Фурмана, міліція вивчала його знімки та йому самому не дали побачитися з адвокатом, який тим не менш очікував на нього вулиці.   

Адвокат Олени Білозерської, Сидір Кизін, який зміг бути присутнім на місці , коли проводився обшук помешкання його клієнтки, заявив, що вилучення журналістських матеріалів суперечить статті 17 закону України про ЗМІ, згідно з якою «Журналіст не може бути арештованим, або  затриманим через свою професійну діяльність, ані не можуть бути конфіскованими його матеріали».

Під час допиту Білозерської 30 березня 2010 року, слідчі, начебто, обіцяли їй повернути DVD. Матеріали Олексія Фурмана було повернуто йому того ж самого дня, після того, як слідчі скопіювали його фотознімки. Олена Білозерська заявила «Репортерам без кордонів», що дуже обережно висвітлює такого роду маніфестації, вона не знімає обличчя учасників цих акцій. Отож фотографії нікого не компрометують. Олексій підтвердив, що робить так само. Обидва журналісти висловили  вдячність своїм колегам за підтримку.

 Поділитися