MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

КС дозволив зробити нардепів «доторканними» і заборонив лаяти Президента

07.04.2010    джерело: www.unian.net
Про це йдеться у рішенні КС в справі за зверненням ВРУ про надання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 та 158 Основного закону законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканості для окремих посадових осіб).

Конституційний Суд України дозволив обмежити недоторканність народних депутатів України.

Про це йдеться у рішенні КС в справі за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 та 158 Основного закону законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканості для окремих посадових осіб).

Законопроектом передбачається скоригувати інститути недоторканності Президента і народних депутатів. Зокрема, запропоновано скасувати в чинній редакції Конституції частину 1 статті 80, якою народним депутатам гарантується депутатська недоторканність. Суд вбачає, що вилучення цієї норми Конституції не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та є таким, що не суперечить частині 1 статті 157 Конституції.

Крім того, в частині 2 статті 80 Конституції встановлено, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Законопроектом пропонується вилучити цю норму Конституції. КС дійшов висновку, що вилучення з частини 1 статті 80 Конституції положення «за винятком відповідальності за образу чи наклеп» обмежує права і свободи людини і громадянина, що суперечить вимогам статті 157 Конституції.

Також законопроектом пропонується частину 3 статті 80 Конституції викласти в іншій редакції: «Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього». В той час як зараз народний депутат не може бути без згоди ВР притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований.

Суд дійшов висновку, що запропоновані зміни до частини 3 статті 80 не суперечать вимогам статті 157 Конституції.

В той же час, згідно з висновком КС, недоторканність Президента України не суперечить нормам Конституції.

Зокрема, законопроектом передбачається у статті 105 Конституції виключити частину 2, згідно з якою «за посягання на честь і гідність Президента України винні особи притягуються до відповідальності на підставі закону».

Водночас, згідно з висновком КС, запропоновані зміни можуть вплинути на обмеження прав і свобод людини і громадянина та суперечать вимогам Конституції, оскільки образа чи наклеп на Президента можуть розглядатися не тільки як посягання на громадські права особи, яка перебуває на цьому посту, але й як прояв неповаги до Української держави та її народу в цілому.

Крім того, у законопроекті пропонується виключити у частині 3 статті 105 Конституції положення «якщо тільки Президент України не був усуненим з поста в порядку імпічменту».

З цього приводу КС вважає, що відповідні зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини й громадянина, не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України і відповідають вимогам статті 157 Конституції.

Також законопроектом пропонується виключити у статті 105 Конституції частину 1, відповідно до якої Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень та доповнити її новою частиною: «Президент України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього». У статті 108 Конституції після пункту 2 додати пункт 3 такого змісту: «3) набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього».

Згідно з висновком КС, запропоновані зміни можуть призвести до обмеження прав і свобод людини і громадянина, ліквідації незалежності та до порушення територіальної цілісності України, що не відповідає вимогам Конституції.

 Поділитися