MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадськість домоглася перенесення прийняття законопроекту №1108 нового Трудового кодексу України

12.04.2010   
Нагадаємо, що згідно пропонованого законопроекту роботодавець зможе продовжувати тривалість робочого дня до 12 і більше годин, фактично перекресливши здобутки двохсотрічної боротьби працюючих за 8-годинний робочий день.

1 квітня депутати Верховної Ради мали намір зробити найжахливіший жарт над народом України – прийняти в другому читанні та в цілому проект нового Трудового кодексу (законопроект №1108)

З цього приводу 30 березня у Києві, Сімферополі та інших містах незалежні профспілки й громадські організації провели акції протесту, зокрема, біля Адміністрації Президента та Постійним представництвом Президента в Криму. Під час акції у столиці окрім звернення, у якому вимагали від Віктора Януковича втримати Партію регіонів від голосування, протестувальники через чиновників передавали Президенту каменюку, сокиру та патрон – зброю, яка, мовляв, може знадобитись найманому працівнику, якщо новий Трудовий кодекс буде прийнято. А у Сімферополі молоді люди прийшли на акцію в Сімферополі в масках із гримасами негативних емоцій. Вони тримали в руках плакати проти нового Трудового кодексу, який порівнювали з рабством. За іронією долі, Верховна Рада України мала б розглянути цей законопроект у День сміху – 1 квітня. Тож акції проходили під лозунгом «Трудовий кодекс – це не смішно!».

Завдяки акціям протесту і звернення громадських організацій та профспілок щодо недопущення прийняття Верховною Радою нового Трудового кодексу, розгляд законопроекту офіційно перенесено на пленарний тиждень 13-16 квітня (http://rada.gov.ua/zakon/new/WR/WR300310.htm). 6-9 квітня проект також може бути повторно розглянутий парламентським Комітетом з питань соціальної політики та праці.

Нагадаємо, що згідно пропонованого законопроекту роботодавець зможе продовжувати тривалість робочого дня до 12 і більше годин, фактично перекресливши здобутки двохсотрічної боротьби працюючих за 8-годинний робочий день. Крім того новизна кодексу «нормативні акти роботодавця», що приймаються ним самостійно, повертають трудящих у становище, подібне до підневільних осіб доби феодалізму. З законопроекту вилучений цілий розділ XVI теперішнього Кодексу, що разом із новою книгою 6 законопроекту спричинить знищення незалежних профспілок і захищати права працівників окрім старих ще «радянських» і часто недієвих профспілок буде нікому! Фактично скасована відповідальність роботодавця за завдання шкоди працівнику, а натомість, дисциплінарна і матеріальна відповідальність найманих працівників розписана у 20 статтях (ст. ст. 401-419 та 389), в обсязі УВОСМЕРО більшому, ніж відповідальність роботодавців. Значно спрощена система звільнення працівників. Також спрощені процедури проведення службового розслідування проти працівника, що тепер зможе здійснювати роботодавець одноособово. Роль Комісій з трудових спорів як органу розв’язання суперечностей роботодавців і найманих працівників у проекті Кодексу зведено практично нанівець.

Таким чином, законопроект № 1108 Трудового кодексу України порушує ст. 22 Конституції України, згідно якої "при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод", а також порушує норми Європейської Конвенції з прав людини.

Якщо Ви виступаєте проти підписання нового Трудового договору підтримуйте відкрите звернення:

http://ukrhromada.org/ua/centr-pravo/trud_kodeks/vidkryte_zvernennya/

За додатковою інформацією звертайтесь за тел. +380681217741 (Михайло)

Підписанти:

Коаліція громадських організацій: Всеукраїнська Громадська Організація Союзу Жінок України “ За майбутнє дітей”, Всеукраїнська Громадська Організація “ Спілка захисту конституційних прав мешканців гуртожитків, квартиронаймачів, орендарів, власників житла, платників комунальних послуг”, Громадська Організація “Комітету громадського самоврядування Київської області”, Всеукраїнська Громадська Організація “Федерація Новуса України”, Всеукраїнська Громадська Організація “Молодіжний центр працевлаштування”, Всеукраїнська Благодійна Організація “Асоціація за нове покоління “Лелека”, Всеукраїнська Громадська Організація “СЛОУФУД Крим”, Всеукраїнська Громадська Організація “Інститут політичної освіти”, Всеукраїнська Молодіжна Громадська Організація “Фундація регіональних ініціатив”, Всеукраїнська Громадська Організація “Український журналістський фонд”, Громадська Організація “Молодіжний рух “Студентський патруль Країни” “Спека”, Міжнародна громадська Організація “Українська Громада”, Всеукраїнська Громадська Організація “Агенція розвитку підприємництва жінок та молоді”, Всеукраїнська спілка організацій багатодітних.

+ 202 громадських діяча

Подписаться можете на стр.:

http://ukrhromada.org/ua/centr-pravo/trud_kodeks/vidkryte_zvernennya/

 Поділитися