MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Житомирський в’язень виграв суд проти України й отримає 8 тисяч євро компенсації за побої

13.04.2010    джерело: www.umoloda.ua
Андрій Свиридовський

Справа «Лотарев проти України» перебувала у Європейському суді з прав людини з 2004 року. Цього четверга суд визнав вимоги 38–річного громадянина України Віталія Лотарева справедливими. Оголосивши вердикт: засуджений 1995 року за вбивство двох людей уродженець Луганщини, який відбуває пожиттєве ув’язнення в Житомирі, отримає 8 тисяч євро моральної компенсації за побої.
Згідно з поданням Лотарева до Європейського суду з прав людини, 9 червня 2004 року, після регулярного обшуку в камері, він попросив охоронця прибрати безлад, що залишився. За це охоронець вдарив в’язня, а потім вивів у коридор і почав штовхати на стіну. Згодом Лотарева відвели в операційний блок, де побиття тривало. Після цього медичні працівники нашвидкуруч оглянули в’язня, оцінили стан його здоров’я, як задовільний, і кинули назад у камеру. Хоча, як стверджує постраждалий, він відчував жар і сильний біль у грудях, що заважав йому рухатися.
За версією охоронців, Лотарев перший напав на охоронця, тому й довелося застосувати проти в’язня бойове мистецтво «самбо», а потім направити нападника до операційного блоку «охолонути».
Ще одна частина скарги Віталія Лотарева полягала в тому, що 2001 року його примусово лікували від туберкульозу, що суперечило його релігійним поглядам. Цю частину позову суд відкинув.
Як розказав «УМ» юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький, тепер держава зобов’язана в тримісячний термін виплатити Лотареву компенсацію, вжити санкції щодо вказаних ним охоронців, а також змінити власну пенітенціарну систему, аби запобігти таким правопорушенням надалі. «Такі випадки непоодинокі, загалом в Україні їх набирається добрий десяток. У більшості справ держава виконує взяті на себе зобов’язання, згідно з конвенцією», — заохочує Олег Левицький боротися за свої права. За його даними, існують навіть випадки, коли Європейський суд із прав людини втручається у хід справ ще до суду. «Так, нещодавно після втручання Європейського суду арештант зміг отримати медичну допомогу, в якій йому доти відмовляли», — розповідає пан Олег.
Це вже не вперше шальки терезів Європейського суду з прав людини схиляються на бік українських в’язнів. Так, свого часу суд постановив виплатити Борису Фельдману, колишньому керівникові банку «Слов’янський», 8 тисяч євро за несправедливе судочинство. Також 600 євро компенсації отримає Олексій Бугайов, що відбуває ув’язнення в Макіївці на Донеччині, за надмірно довгий судовий розгляд.

 Поділитися