MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

26 міст України через суд змусять розсекретити їх Генплани

14.04.2010    джерело: totalaction.org.ua
23 квітня 2010 року, Східноукраїнський центр громадських ініціатив проводитиме в м. Києві круглий стіл на тему «Засекречення генеральних планів міст України – стратегічна необхідність чи рудимент закритого суспільства?». Для участі необхідно надіслати анкету та, за бажанням, текст виступу

13 квітня 2010 року, Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) направив до Жовтневого районного суду м. Луганська адміністративні позови до міських рад 24-х обласних центрів України, АРК та м. Севастополя. Такі дії Центру спричинені незаконною відмовою міських рад у доступі до офіційної інформації, а саме до Генеральних планів міст.
СЦГІ вимагає від суду визнати відмову відповідачів в наданні графічної частини Генерального плану протиправною та зобов’язати їх надати копію графічної складової Генерального планів Центру.
«Звернення до суду – це цивілізований спосіб захисту прав людини, в тому числі права на інформацію про діяльність органів влади місцевого самоврядування. Ми вважаємо, що органи місцевого самоврядування мають на підставі норм п.11 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» та ст.30-3 Закону України «Про планування забудову територій» повинні опублікувати текстову та графічну складову Генеральних планів (що затверджені рішеннями відповідних рад) на власних веб-сайтах. У разі якщо протиріччя у законодавстві суд вирішить не на користь громадськості (тобто залишить генплани недоступними), ми будемо скаржитися до Європейського суду з прав людини», – так коментує дії Центру юрист СЦГІ Богдан Бондаренко.
Нагадаємо, ще 11 листопада 2009 року Східноукраїнський центр громадських ініціатив звернувся до міських рад з інформаційним запитом. У ньому СЦГІ просив надати інформацію щодо затвердження Генерального плану міста та доступу громадськості до його текстової та картографічної частини. Також Центр просив надати копію графічної складової Генерального плану кожного міста. Із відповідей міських рад стало відомо, що у більшості випадків доступ громадськості до містобудівного документу обмежений через встановлений гриф «Для службового користування». У листопаді минулого року СБУ виключила зі Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, топографічні карти і плани масштабу 1:50000, які створені в державній системі координат на територію України. 16 грудня 2009 року наказ СБУ був зареєстрований у Мін’юсті і вступив в законну силу. Із часу появи зазначеного документу графічна частина генпланів не може засекречуватися.
ВАЖЛИВО! У п’ятницю, 23 квітня 2010 року, Східноукраїнський центр громадських ініціатив проводитиме в м. Києві всеукраїнський круглий стіл на тему «Засекречення генеральних планів міст України – стратегічна необхідність чи рудимент закритого суспільства?».
Для участі у заході необхідно заповнити та надіслати організаторам заходу анкету та за бажанням, текст виступу, оформлений в формі статті. Тексти виступів учасників круглого столу будуть опубліковані у підсумковому проектному виданні. Заповнену анкету та текст виступу (в електронному вигляді) необхідно подати до оргкомітету заходу до 16 квітня 2010 року включно на електронну скриньку [email protected] або надіслати факсом (0642)491374.  

Анкета та вимоги до оформлення статей знаходяться тут
http://totalaction.org.ua/content/zaproshujemo-do-uchasti-u-kruhlomu-sto...

 Поділитися