MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рухаємось у середньовіччя?

23.04.2010   
Інна Сухорукова
Депутати вирішують нагальну для України проблему - заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі)!

Перша звичайна реакція моїх колег і знайомих на Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі)» – це гомеричний сміх!

Люди сміються над дурістю, очевидною дурістю цього середньовічного законопроекту і над депутатами, якім нічім більше себе зайняти в такій «заможній» і усталеній країні, як наша!

Але мені чомусь не смішно. І не тому, що я користуюсь послугами ворожок, астрологів чи хіромантів. Не вірю я в це, і не користуюсь. А тому, що хтось за мене хоче вирішувати, що саме мені потрібно знати, як мені думати і діяти, що мені корисно, а що шкідливо.

Дякую, шановні друзі – депутати! Але я вам такого права не надавала. Як не надавала права вирішувати за мене, що є моральним, а що аморальним. Якби у нас не діяла, всупереч Конституції України, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі, я б ще посміялась над спробою заборонити ворожок і екстрасенсів. Але Комісія діє, і їй надані повноваження вирішувати, що є аморальним, хоча жодна законодавча норма не описує, що таке моральність, а що, навпаки, аморальність. Та й не можна цього визначити, особливо, коли мова йде про художній твір. Існування такої комісії само по собі аморально, бо це прямий наступ на свободу слова і введення цензури.

Тепер панове депутати вирішили розповсюдити цензуру далі. Середньовічні норми, що забороняють екстрасенсів, вражають м’якістю покарання: таке собі – штраф!!! Та спалювати на самій великій площи усіх відьм та відьмаків, знахарів та «бабок», (ще й Бабака Тімоху вкупі зо всіма!) – оце буде в стилі святої інквізиції! А то – штраф!

Ми ж «християнська» держава, як запевняють нас у «Пояснювальної записці» автори законопроекту.

А Вам не здається, любі мої інквізитори, що ми – радянська країна, і тільки радянська, якщо перше, що приходить в дурні голови «народних» обранців, коли вони бачать реальну проблему, це – заборона! Так все просто: обманюють екстрасенси і ворожки з астрологами людей – заборонити! Якщо влада дійсно хоче захистити людей від обману – то це робиться, як, припустимо, в Голландії. Там перелічені професіонали проходять 4 рівня ліцензування та акредитації. Екстрасенс повинен довести, що він екстрасенс, хіромант, що його прогнози і т. ін. мають сенс. А наші – просто забороняють. Так легше жити!

Скоро не тільки ворожок, а й сексу у нас не буде, бо Нацполіція не дрімає. У Радянському Союзі сексу не було, то і у нас не потрібно!! Клас!

А яку толерантність демонструють наші депутати, коли проголошують Україну Християнською державою! А що будемо робити з мусульманами, іудеями, буддистами, кришнаїтами тощо? Це що, не релігії? І громадяни України, які сповідують ці релігії, або є атеїстами – насправді не є громадянами України?!

Особливо мені «сподобались» зміни, що стосуються ворожок і інших відьмаків, до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», № 3759-12 від 15.09.09. Цитую: «Трансляції передач та програм або їх відео сюжетів, за участю екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, та таких в яких демонструються послуги з передрікання майбутнього (долі), крім документальних фільмів, які розповідають про негативний вплив екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, та послуг з передрікання майбутнього (долі);

Трансляції художніх та документальних передач та програм або їх відео сюжетів у яких екстрасенси, ворожки, хіроманти, демонструють свою діяльність, а також професійні здібності, методики, обряди та послуги з передрікання майбутнього (долі), надають консультації, поради». Не будуть мої діти тепер казки читати і дивитись, бо ж вони в більшості про ворожок і чаклунів! І сучасні казкові класики: Гарі Потер, «Володар каблучок», «Хоббіт», «Аліса у задзеркал’ї», – все це з точки зору наших середньовічних невігласів – гріх? А брати Грім? Андерсен? А ще казки Світу, Сходу та Заходу? Та кого ж ми тоді виховуємо? Чи тепер читати та дивитись діточкам нашим замість казок Конституцію України, як найчарівнішу казку в світі?

Та й в усіх інших сферах заборона передрікань може наробити «гарних» справ. Можна спокійно заборонити соціологів, метеорологів (хай не чаклунять!). Медиків – звідки вони знають, чи буде епідемія грипу чи чогось ще? Мабуть, ворожать? Я думаю, абсурдність цього закону настільки очевидна, що мимоволі шукаєш у авторів приховані мотиви. А це – як я вже тільки зазначала – пряме поширення цензури.

Але поглянемо на нашу все ж таки поки існуючу Конституцію.

Цитую ч.1 ст.15 Конституції України: «Суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності. Жодна ідеологія не може визнаватися державою, як обов’язкова. Цензура заборонена». А ось витяг із ст.22 розділу ІІ «Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скороченими». А може, шановні депутати таким чином прочитали ст. 35 розділу ІІ Конституції України: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи чи ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене лише в інтересах громадського порядку, здоров’я і моральності населення, або захисту прав і свобод інших людей…». То може захисту моральності потребує Конституція? Так здається депутатам? Чи екстрасенси з ворожками шкодять здоров’ю населення? Тоді, панове, повторюю свою тезу: що таке моральність і хто це визначить? У будь-якій цивілізованій країні це в кожному окремому випадку вирішує суд, якщо якась конкретна людина чи група людей вважають себе потерпілими. Ще більш індивідуально треба вирішувати проблему шкоди для здоров’я. Якщо хтось вважає себе потерпілим в результаті дій зазначених у законопроекті екстрасенсів, хіромантів, ворожок – він має право звернутися до суду. Право на справедливий суд – теж конституційна норма.

А якщо 3 бютівця, 2 регіонала, 2 комуніста та один депутат з блоку Литвина хочуть за всіх громадян України вирішити, що усі екстрасенси, ворожки та астрологи з хіромантами шкодять нашому здоров’ю і моралі – то це вже просте середньовіччя, невігластво і повне нерозуміння того, що таке свобода слова, свобода від цензури – див. ч.1ст.15 Конституції України.

І ці середньовічні печерні наміри і дії – прямий наслідок того, що ми не обираємо депутатів, а обираємо кошики з партійною назвою, прикрашені іменем лідера блоку і бачимо ще п’ять однополярових квіточок – перших осіб у партії, про яких мало чого нам відомо. Погано, коли в державі не існує повноцінної виконавчої влади. П’ять років ми це бачили, але взагалі страшно не мати законодавчої гілки влади. Бо те, що ми спостерігаємо, не є парламентом демократичної країни. Це абсолютний дурдом, не гідний ані країни, яку вони намагаються представляти, ані її громадян.

Запрошую усіх, хто погоджується зі мною написати свою думку і надіслати Президенту України та п. Литвину.

 Поділитися