MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Європейському суді з прав людини тепер буде жінка-суддя від України

28.04.2010    джерело: www.dw-world.de
Ольга Веснянка
Адвоката і правозахисницю Ганну Юдківську 26 квітня під час сесії ПАРЄ обрали абсолютною більшістю голосів суддею Європейського суду з прав людини.

Делегати ПАРЄ обрали Ганну Юдківську суддею від України до суду з прав людини у Страсбурзі  щонайменше на 6 років. Абсолютною більшістю у 117 голосів. З усіх 210 голосів решта розподілились так – за юриста-міжнародника, кандидата юридичник наук, колишнього міністра юстиції і народного депутата та делегата в ПАРЄ Сергія Головатого – 77 голосів, за доктора юридичних наук і професора Міжнародного Соломонового університету та й керівника правових програм ОБСЄ в Україні Станіслава Шевчука – 16 голосів.

Адвокат і практик

«Всі троє  - сильні кандидати. Але те, що адвокат і практик Ганна Юдківська, яка працювала вже юристом у суді у Страсбурзі, стала суддею – на користь правам людини і Україні», - сказав «Німецькій хвилі» співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. За його словами, часто судді Європейського суду є університетськими професорами з європейського права і відірвані від практики. А Юдківська має великий досвід розгляду справ, відзначає правозахисник: «Україні дуже пощастило. Адже коли розглядають справи з певної країни, обов'язково бере участь суддя звідти».

 І додає, що між політиком і адвокатом краще обирати адвоката: «Сергій Головатий - яскравий політик, який розуміє, що таке верховенство права. Таких у політиці не вистачає». Вже у середу як делегат в ПАРЄ Головатий доповідатиме перед Асамблеєю стосовно юридичних можливостей протистояння морському піратству. Колишній вже кандидат на посаду судді не тільки неодноразово очолював різноманітні комітети ПАРЄ, але й кілька разів був віце-президентом Парламентської Асамблеї.

«Для України і ПАРЄ обрання Ганни Юдківської - кінець взаємним підозрам у заангажованому ставленні до кандидатури Головатого. Україна, виконавши рекомендації і доповнивши список, продемонструвала, що позбулася політичної фобії щодо Головатого. ПАРЄ обравши Юдківську, продемонструвала теж, що її метою було не домогтися виборів Головатого, а змусити Україну дотримуватись правил», - так інша українська правозахисниця Людмила Коваль, яка веде справи в суді у Страсбурзі, вітає закінчення тривалих дискусій щодо можливого судді від України.

Як каже Коваль, перемога Юдківської має позитивне значення для України: «10 років суддею від України був науковець. Його заміна фахівцем, що знає про проблеми дотримання прав в Україні не з теоретичного, а з власного практичного досвіду, дасть можливість суду отримувати фахові і вичерпні коментарі щодо українського судочинства, краще розуміти суть проблеми, точно визначати больові точки і правильно спрямовувати свої рішення».

Гендерна рівність

Як прокоментував «Німецькій хвилі» Володимир Ханас з Адаптаційного чоловічого центру, не так важить, що підштовхнуло ПАРЄ до обрання Юдківської, чи була у цьому роль громадських лідерів в Україні, які виступають за гендерну рівність. «Пані Юдківська справжня профі у своїй галузі і її обрання  - єдиний український  здобуток на міжнародній ниві у цьому році». Ханас є одним з тих, хто підписав раніше відкрите звернення до ПАРЄ «Про гендерну рівність в Європейському суді з прав людини», де зверталася увага на недооцінку кадрового потенціалу в Україні жінок-фахівців високого рівня і обмеження їхніх  прав у процесі ухвалення рішень.

«Громадськість може впливати на політику», - так коментує справу президент центру «Ла-Страда Україна» Катерина Левченко. Вона впевнена, що звернення громадських організацій та досить широка дискусія в суспільстві на тему прав людини та гендерної рівності також зіграли свою позитивну роль. Крім того, вона називає обрання Юдківської ще одним показником недовіри до тих, хто вже мав владу.

Ганна Юдківська захищала iнтереси бiженцiв, жертв полiтичних репресiй, жертв катувань, соцiально незахищених і представляла iнтереси своїх клiєнтiв в Європейському судi з прав людини. Раніше захистила кандидатську дисертацію на тему «Презумція невинуватості», нині працює над докторською, досліджуючи питання впливу персональних переконань судді та зовнішніх обставин суспільства на його рішення, як ці переконання формуються та змінюються з часом. Тепер у тримісячний термін має обійняти посаду судді Європейського суду з прав людини.

27.04.2010

Комментарий: Не умаляя достоинств кандидатов, которые не прошли этот отбор, я  считал и продолжаю считать, что интересам правосудия больше всего  отвечает выбор Анны Юдковской. Она имеет опыт работы и в украинской  национальной система и в системе Европейского суда, она представитель  молодого поколения, которое в значительной степени впитала европейские  правовые ценности, которому не приходится вести внутреннюю борьбу со  своими тоталитарными взглядами, которое не обременено извращенным  опытом. Это дает возможность утверждать европейские ценности спокойно  и без ненужного надрыва неофитов, которые пытаются выглядеть "святее  Папы Римского".

Я верю и надеюсь, что с приходом на эту должность Анны  работа Европейского суда с украинскими делами приобретет более верную  и точную перспективу, поскольку она достаточно хорошо может расставить  приоритеты и выделить проблемы, действительно важные для Украины. А  это, в свою очередь, обогатит и практику самого Суда, поскольку  правовая система Украины дает серьезный материал для работы  Европейского суда.

Еще одним из достоинств Анны - ее абсолютное равнодушие к политике,  что в условиях экстремальной политизации украинского общества  невозможно переоценить.

Поздравляю Анну с победой, которая, однако, не сулит ничего большего,  чем трудную и кропотливую работу. Поздравляю также нас всех и  европейское сообщество с очень мудрым и многообещающим выбором.

 

Аркадий Бущенко.

 

 

 Поділитися