MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Всеукраїнський антирейтинг «Вороги преси 2009»

05.05.2010    джерело: imi.org.ua

3 травня ІМІ та КНМП підбили підсумки Всеукраїнського антирейтингу «Вороги преси 2009».

1. Генеральний прокурор Олександр Медведько

Місце :1 

Кількість балів: 207

Порушення: 

 

1)28.09.2009 Прокуратура Печерського району Києва відмовила у порушенні кримінальної справи стосовно народного депутата від КПУ Олександра Ткаченка.

У ході перевірки підтвердився факт пошкодження народним депутатом України Олександром Ткаченком мікрофону, який є власністю телеканалу.

Втім, відзначають у прокуратурі, у даному випадку дії депутата не містять складу злочину.

2) Не розкриття жодного резонансного злочину проти журналістів.

 

2. Народний депутат України Олександр Ткаченко  

Місце :2 

Кількість балів:202

 

Порушення:1) 01.09.2009. На журналістку СТБ Ольгу Червакову напав комуніст Олександр Ткаченко.Інцидент трапився у приміщенні Верховної Ради. «Я спитала у пана Ткаченка: «Чим він керувався, коли робив таку заяву? «, - Він нічого не відповів. Натомість спочатку вдарив по мікрофону, тоді вихопив його і пішов з ним по сходах до третього поверху. Далі депутат викинув мікрофон, і він упав аж у підвал..

Ткаченко не вибачився перед журналісткою і не поніс жодного покарання.      

 

3. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко

 

Місце :3 

Кількість балів: 195

Порушення: 1) 03.12 Юлія Тимошенко не хоче, щоб в програмі Євгена Кисельова разом з нею були присутні журналісти Олександр Чаленко (газета «Сегодня»), Сергій Лещенко («Українська правда») та телеведучий Роман Скрипін (ТВі). Таку вимогу висунув представник прем'єра, як повідомляє сайт «Журналісти проти депутатів».

2) 12.06.2009 Через ролик «Пропало всьо!» Володимир Павлюк позбувся роботи.

12 червня Володимир Павлюк на прохання керівництва написав заяву на звільнення за власним бажанням з посади шеф-редактора інформаційної програми «Репортер» Нового каналу.

«Володимира Павлюка зрадило відчуття міри», - прокоментувала звільнення шеф-редактора «Репортера» Ольга Балабан, керівник прес-служби Нового. Пані Балабан підтверджує, що приводом для звільнення був синхрон прем'єр-міністра «Пропало всьо!», проте відкидає будь-який політичний тиск на канал.      

 

4. Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ганна Герман

Місце :4

Кількість балів: 186

Порушення:  1) 2.12.2009 Зі списків виступаючих на парламентських слуханнях «Про стан свободи слова в регіональних засобах масової інформації» 2 грудня - викреслили голову Національного союзу журналістів Ігоря Лубченка, голову Незалежного медіапрофсоюзу Романа Скрипіна, голову Київського незалежного медіапрофсоюзу Юрія Луканова, а також представників Незалежної асоціації телерадіовіщателів, індустріального телевізійного комітету, Інституту медіаправа. Після оприлюднення цієї інформації їх все-таки включили.

 

2) 24 вересня 2009 – безпреценденте втручання Ганни Герман в програму Шустер.Live, яку вона та ще декілька депутатів від ПР фактично зірвали. При цьому здійснювався тиск на ведучого, якого напередодні запросили в штаб ПР і «нагнули», щоб змінити формат ефіру під інтереси ПР.

Пізніше Герман заявила, що «Савик огромное нехорошее дело делает для Украины. И я думаю, что он уже не долго будет делать».

24 листопада 2009 рок. Ганна Герман виступила за повернення Калашникова який побив журналістів СТБ до лав Партії регіонів.

«Я сама буду добиваться его возвращения», – сказала Герман.  

 

5. Голова райради у м.Житомир Сергій Крутій 

Місце: 5

Кількість балів: 185 

Порушення: 09.11.2009 Редактора газети «Сільське життя» Валерія Івановського побив голова Житомирської районної ради Сергій Крутій. Івановський зазначив, що інцидент стався , коли він разом зі співробітниками редакції прийшов до голови райради, щоб врегулювати питання виконання фінансових обов’язків перед виданням, оскільки райрада є його співзасновником.

«У ході розмови, яка перейшла на підвищені оберти, посадовець брутально крикнув мені: «Вийди геть з кабінету!», а після відмови вискочив з-за столу, підбіг та почав випихати з кабінету. Коли це не вдалося зробити, вдарив рукою в нижню частину грудної клітки та живіт», - стверджує Івановський, додавши при цьому, що подальшу агресію з боку посадовця вдалося припинити після втручання у конфлікт інших осіб, які були присутні в кабінеті.За словами редактора, завдані посадовцем тілесні ушкодження засвідчені судово-медичною експертизою.

 

6. Суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука Сергій Несторенко

Місце: 6

Кількість балів:  174

Порушення:   27.01.2009 Суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука Сергій Несторенко заборонив присутність на відкритому процесі журналіста Миколи Фельдмана, виштовхавши його за двері. Це сталося 27 січня, коли журналіст прийшов на розгляд адміністративної справи за позовом приватного підприємства «Автотехекспорт Кременчук» проти Кременчуцької міської ради. Його попросив бути присутнім на засіданні юрист-представник підприємства.

« ...Суддя Сергій Несторенко із застосуванням фізичної сили змусив мене покинути зал судового засідання».          

 

7. Міський голова Трускавця Лев Грицак

Місце: 7

Кілоькість балів: 173 

Порушення:16.10.2009 Міський голова Трускавця Лев Грицак своєю постановою заборонив журналістам газети «Джерела Трускавця» відвідувати наради в мерії. Таку заборону  для журналістів саме цього видання, в міськраді пояснили неправильним висвітленням  газетою діяльності  Грицака.      

 

8. Екс Голова Секретаріату Президента України Віктор Балога

Місце: 8

Кількість балів:  142

Порушення: 08.04.2009 Голова Секретаріату Президента України Віктор Балога подав до суду на видавців журналу «Фокус» і ужгородської газети «Трибуна».

Позов про захист честі й гідності та спростування недостовірної інформації подано 26 березня до Ужгородського міського районного суду.

Приводом до позову Віктора Балоги стало інтерв'ю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка журналу «Фокус», опубліковане в №12 від 20 березня 2009 року. Відповідачами у справі є Міністерство внутрішніх справ і Юрій Луценко, а також видавці журналу «Фокус» і ужгородської газети «Трибуна», яка передрукувала частину інтерв'ю.

 

9. Екс-голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич

Місце: 9

Кількість балів: 136

Порушення:1) 19.08.2009 Екс-голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич позивається до газети «Високий Замок».Зварич звинувачує видання в образі його честі та гідності та вимагає стягнути з газети 100 тисяч гривень, половину з яких повинна, на його думку, сплатити газета, а половину – автор публікації.

Як розповіла головний редактор видання Наталія Балюк, обурення Зварича викликала публікація в одному з номерів газети за квітень під заголовком «Вершили правосуддя «за прейскурантом».

«Виключно образливим для мене є вживане в даній статті словосполучення «посівальник І. Зварич», – написав у позовній заяві Зварич.

 

2)07.09.2009 Колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич направив у Франківський суд Львова більше 30 позовів проти газети «Високий замок» з вимогою стягнути компенсацію за розповсюдження неправдивої інформації про нього і в захист честі та гідності.

20.08.2009 Окрім «Високого Замку», екс-суддя Львівського апеляційного адмінсуду Зварич позивається до львівської газети «Експрес», та київських  «Сегодня» і  «Факти».

       

10.  Віктор Янукович, на той момент лідер Партії регіонів

Місце: 10

Кількість балів: 128

Порушення: 1) Документально підтверджені як «Українською правдою» так і каналом СТБ дані про те, що Янукович перед прес-конференціями вимагає від журналістів погодження запитань.

 

2)Погрози журналісту Сергію Лещенку. Віктор Янукович зокрема порадив йому «не бовтати язиком».

 

ІМІ     

 Поділитися