MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Китай тисне на Міністерство зовнішніх справ України, а МЗС на КМДА?

14.05.2010    джерело: www.helsinki.org.ua
Володимир Чемерис
Заява Інституту "Республіка" щодо втручання посольства КНР у внутрішні справи України та порушення свободи зібрань в Україні.

Заява Інституту "Республіка" щодо втручання посольства Китайської народної республіки у внутрішні справи України та порушення свободи зібрань в Україні.

28 квітня 2010 року Міністерство закордонних  справ України (МЗС) повідомило Київську міську державну адміністрацію (КМДА) (лист №630/36-994-138дск (для службового користування) за підписом заступника міністра О. О. Горіна) «що Посольство КНР в Україні звернулось до МЗС України з нотою, в якій йдеться про можливий марш протесту 13 травня ц. р. представників «Асоціації Фалунь Дафа» в м. Київ з нагоди дня народження засновника руху «Фалуньгун» Лі Хунчжи. У цьому зв’язку Посольство КНР в Україні звертається з проханням до Міністерства закордонних справ України та компетентних органів нашої держави здійснити заходи з метою недопущення згаданої акції та забезпечити безпеку діяльності дипломатів Посольства КНР в Україні».

МЗС «вважає  за доцільне утриматися від надання  дозволу на проведення маршу протесту 13 травня ц. р. за участю представників  «Асоціації Фалунь Дафа», а також, у подальшому, інших акцій за участю представників цієї організації».

У свою чергу  КМДА звернулася до Окружного адміністративного  суду міста Києва з позовом  про заборон маршу «Асоціації Фалунь Дафа» 13.05.10, мотивуючи цей  позов, зокрема, згаданим листом МЗС.

12 травня 2010 року суддя Бачун О. В. задовольнив  позов КМДА і заборонив акцію.

У зв’язку з цим Інститут «Республіка» заявляє:

  1. Посольство КНР в Україні звернулося до МЗС України фактично з проханням грубо порушити гарантоване статтею 39 Конституції України право громадян на мирні зібрання, чим втрутилося у внутрішні справи України. Нагадаємо, що дипломатичні представництва жодної з країн, посольства яких періодично стають об’єктами протестів як громадян України, так і їх власних громадян (РФ, США, Білорусь, Узбекистан, Польща тощо) не дозволяють собі звертатися до українського уряду з проханням заборонити ці протести.
  2. МЗС України не лише не висловило протест Посольству КНР щодо втручання у внутрішні справи України, але й у свою чергу проігнорувало Конституцію України та ратифіковану Україною європейську Конвенцію про захист прав людини та основних свобод, стаття 11 якої гарантує свободу зібрань. Особливу тривогу викликає те, що МЗС звертається до КМДА таємно («для службового користування»), а також те, що міністерство пропонує заборонити всі майбутні акції «Асоціації Фалунь Дафа», тобто – незаконно обмежити діяльність легальної української громадської організації.
  3. МЗС, підтримавши незаконні вимоги Посольства КНР, не лише не відстояло незалежність політики України від іноземної держави, а й грубо порушило конституційні права громадян України, які належать до «Асоціації Фалунь Дафа».
  4. Постанова Окружного адміністративного суду м. Києва №2а-7300/10/2670 від 12 травня 2010 року про заборону акції «Асоціації Фалунь Дафа» 13.05.10 є протиправною, оскільки не ґрунтується на жодній з визначених статтею 39 Конституції України підстав для обмеження права на мирні зібрання. Хочемо також зазначити, що усі акції, які проводила «Асоціація Фалунь Дафа» раніше, відбувалися без порушень громадського порядку. Згадана Постанова Суду черговий раз демонструє залежність українського судочинства не від конституційних норм, а від органів виконавчої влади і політичної доцільності.

Інститут  «Республіка» пропонує:

Посольству Китайської народної республіки в Україні припинити втручання у внутрішні справи України і у своїй діяльності керуватися виключно нормами міжнародного права.

Міністерству  закордонних справ України відкликати свій лист №630/36-994-138дск від 28.04.2010р. і припинити виконувати невластиві йому функції на кшталт спонукання місцевих органів виконавчої влади до порушення громадянських прав.

Свобода зібрань  – основоположне право людини і одним з важливих його проявів є акції міжнародної солідарності. Україна досі була країною, де переслідувані громадяни Росії, Узбекистану, Білорусі, Ірану, Палестини, Китаю разом з українськими громадянами, які їм співчувають, могли висловити свою точку зору, яку не могли висловити у себе на батьківщині. Незалежно від того, як сприймають цю точку зору уряди. Сподіваємося, Україна такою й залишиться. 

13 травня 2010 року.

Член правління  Інституту «Республіка»
Володимир Чемерис

 Поділитися