MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові міліція затримала активістів та розігнала мирну акцію

17.05.2010    джерело: maidan.org.ua

15 травня у місті Харкові міліція зірвала проведення мирної акції протесту «Знищимо в Харкові сміття», що була організована громадською організацією «Демократичний альянс». Правоохоронці заблокували рух колони, силою відібрали відеокамеру та знищили запис

15 травня у місті Харкові міліція зірвала проведення мирної акції протесту «Знищимо в Харкові сміття», що була організована громадською організацією «Демократичний альянс». Правоохоронці заблокували рух колони, силою відібрали відеокамеру та знищили записи, на яких були зафіксовані дії міліції, зірвали прапори та змусили згорнути транспаранти. Голова Демократичного Альянсу та харківський активіст були затримані, а пікет перебрався під стіни Дзержинського районного відділу міліції.

Учасники заходу зазначають, що ними було заплановано в цей день провести протестну ходу центральними вулицями міста та завершити акцію театралізованою виставою під стінами мерії. Серед вимог до органів місцевої влади: налагодження належної роботи комунальних служб не лише в центрі, а й у віддалених від нього районах міста; розміщення тематичної соціальної реклами та проведення у співпраці з громадськими організаціями просвітницької роботи із мешканцями Харкова; здійснення міліцією належного контролю за дотриманням громадянами правил благоустрою міста.

«Свої дії міліція пояснювала тим, що «узгоджувальна комісія міськради не рекомендувала проводити цей захід, а значить заборонила його». Заступник начальника районного відділу міліції, який керував групою міліціонерів на місці подій, зазначив, що знає про те, що при організації заходу були дотримані всі норми законодавства, але йому все одно, оскільки перед ним поставили завдання згори зробити так, щоб акції не відбулося», - говорять активісти організації.

«Про проведення акції місцева влада була належним чином повідомлена. Захід не був заборонений рішенням суду і ми мали всі підстави скористатися своїм конституційним правом на мирні збори. Працівники міліції, які незаконно перешкоджали проведенню акції, мають бути притягнені до відповідальності», - зазначив керівник Демократичного Альянсу Василь Гацько. «Це ще один сигнал українському суспільству про те, що в країні з боку влади розпочато наступ на права та свободи громадян. Це виклик кожному. Наш обов’язок – чинити опір посяганням на наші свободи. Свобода існує там, де за неї борються», - додав він.

У відділку міліції на затриманих були оформлені протоколи про адміністративні правопорушення. Після дзвінків правозахисників та журналістів учасників акції відпустили.

Коментар Української Гельсінської спілки з прав людини: Дії міліції у цьому випадку явно незаконні. Заборонити мирні зібрання можна лише за рішенням суду, котрого у цьому випадку не було. Фактично мирне зібрання було зупинене через рішення органу місцевого самоврядування, що є порушенням Конституції України. У неформальній розмові міліціонери ніби навіть кажуть, що їм не важливо чи акція законна, оскільки ніби-то їм віддано прямий наказ зверху. УГСПЛ запропонувала правову допомогу затриманим, а також планує подати заяву до суду про визнання незаконними дій міліції.

 

Довідково:

Конституція України

Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Кримінальний кодекс України

Стаття 340. Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій

Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, якщо це діяння було вчинене службовою особою або із застосуванням фізичного насильства, карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

17.05.2010

 Поділитися