MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Акція солідарності з харків’янами проти міліцейського свавілля у справі вирубки Лісопарку

28.05.2010    джерело: maidan.org.ua

26 травня о 14.00 відбудеться акція солідарності з жителями Харкова, яких було побито міліціонерами в ніч з понеділка на вівторок під час чергування, організованого для захисту Лісопарку від вирубки. Акція пройде перед Міністерством внутрішніх справ України за адресою вул. Богомольця, 10.
Мета акції — змусити керівництво Міністерства відреагувати на неправомірні дії харківської міліції, котра очевидно перевищує свої повноваження та порушує права людини, і покарати винних у побитті людей.
Скандал довкола Лісопарку спалахнув цього місяця. 20 травня без відповідних ордерів без дотримання правил лісозаготівлі та техніки безпеки розпочато вирубку дерев для будівництва дороги. Станом на 24 травня зрубано близько 600 дерев. Активісти підрахували, що всього буде вирублено 10 гектарів території Лісопарку. Офіційним приводом для будівництва дороги є звільнення міста від пробок. Водночас, місцеві жителі переконані, що дорога — тільки шлях для забудови території. Місцеві журналісти стверджують, що існують рішення по будівництву кількох десятків об’єктів довкола даної дороги (детальніше тут — http://ludovikxiv.livejournal.com/492504.html).
Харків’яни — звичайні жителі міста, екологи, велосипедисти — виступили на захист Лісопарку. На місці вирубки чергують харків’яни, які рятують дерева, обіймаючи їх. Міліція незаконну вирубку не припиняє. 21 травня лісоруби жорстоко побили правозахисників Євгена Соловйова та Юрія Кальченка, міліція затримала 5 активістів-екологів. Харків’яни збудували барикади у місцях вирубки. 22 травня розпочалося корчування пнів за допомогою бульдозера, що може завадити підрахунку кількості знищених дерев.
Ситуація довкола Лісопарку доводить, що знищення зелених зон у містах заради їх забудови є системною проблемою. Для очільників більшості інвестиційно привабливих міст збільшення кількості торгових і офісних площ є очевидною прерогативою порівняно зі збереженням зелених зон. Правоохоронним органам при цьому відводиться тільки роль охоронців винищувачів дерев.
Така ситуація повинна припинитись. Керівництво міліції повинно зайняти офіційну позицію у цій та сотнях інших справ та оголосити, чиї конкретно інтереси вони захищають.
Громадянська ініціатива “Збережи старий Київ” закликає усіх небайдужих прийти на акцію протесту перед Міністерством внутрішніх справ та допомогти активістам у Харкові відстояти Лісопарк та захистити свої права.

Контакти екологічної групи “Печеніги” у Харкові — Олег Вяткин (095-139-62-78), Олег Перегон (050-228-82-36), Алексей Ведмидский (066-387-46-86).
Громадянська ініціатива “Збережи старий Київ”
067-502-5727   067-463-6253
Національний екологічний центр України
097 1000 473

 Поділитися